Hlavní obsah

Brněnský šimpanz Fáben má 38 let

Novinky, Jiří Smutný

V neděli 27. srpna slaví šimpanz Fáben, žijící již 21 let v brněnské zoologické zahradě, 38. narozeniny. Je nejstarším savcem v zoo. V přírodě se šimpanzi obvykle dožívají 35 až 40 let, v lidské péči 50 až 66 let.

Foto: Jiří Smutný

Šimpanz Fáben

Článek

Fáben se narodil 27. srpna 1979 ve Švédsku. Následně prošel zoologickými zahradami v Lipsku, Bratislavě, Bojnici a v roce 1996 doputoval do Brna. Jako každý šimpanz má přibližně poloviční výšku člověka, ale vzhledem k mohutným svalům pětinásobnou sílu.

Fáben je naštěstí nekonfliktní a pohodové zvíře, konstatuje chovatelka Mariana Hubíková. Je vděčný strávník a ze všeho nejraději má banány. A taky miluje drbání na zádech. V současné době hraje roli vůdce skupiny, kterou dotvářejí dvě samice, Gina a Maryška. Obě přišly ze Zoo Plzeň koncem června 2013.

Brněnská skupina šimpanzů není chovná, ale „pouze“ expoziční. Jinak to ani být nemůže, protože Fáben vyrůstal sám a neměl od koho odkoukat, jak se má spářit, takže to neumí. Gina zase vyrůstala pouze mezi lidmi, protože se narodila v maďarském cirkusu. Jediná Maryška už ví, co obnáší zplození potomka, ale ta se zase nedokázala o své potomky postarat.

V souvislosti s připravovanou novou expozicí pro šimpanze, kdy bude vybudován nový pavilon s výškou minimálně 7 metrů, se uvažuje s rozšířením skupiny o chovná zvířata. Vše ale záleží na koordinátorovi chovu šimpanzů. Dosavadní šimpanzi by zřejmě zůstali členy nového společenství, byť by se jejich role prakticky nezměnily. Jen Fáben by asi přišel o roli vůdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám