Hlavní obsah

Brněnský hrad Špilberk zatím zůstává pro veřejnost otevřen

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Stálé výstavy a expozice Muzea města Brna na Špilberku zůstávají nadále otevřeny veřejnosti. Od 12. března do konce tohoto měsíce byla však uzavřena vila Tugendhat.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Z vedení muzea přišla zpráva: „Zesilujeme úklid, pro pokladní a zaměstnance, kteří jsou v kontaktu s veřejností, máme zásobu dezinfekčních roztoků a rukavic. Zrušili jsme plánované vernisáže, od 12. března do konce měsíce uzavíráme vilu Tugendhat. Situaci nadále sledujeme.”

Současné rozhodnutí vázané na aktuální situaci je možno hodnotit jako realistické.  Došlo ke zdůvodněnému zrušení návštěv vily Tugendhat i vernisáží, kde dochází ve vnitřních prostorách ke kumulaci příchozích. Výstavní prostory jsou naopak vesměs rozlehlé a nebývají vystaveny podobnému náporu, návštěvníci jsou tu rozptýleni bez těsného osobního kontaktu. Samozřejmě je dobré, že situace je pečlivě sledována a vše se bude řídit dalším vývojem.

Od 19. 3. do 1. června bude možno na Špilberku zhlédnout novou výstavu: Jiří Bielecki: Vznášet se a chvět v siločarách přitažlivosti. Výstava ve 2. patře hradu (vchod z velkého nádvoří) podává retrospektivní průřez tvorbou J. Bielického (1929-2000) v dialogu s D. Chatrným, J. Wojnarem, S. Kolíbalem a J. Hilmarem.  Návštěvníkům se představí kouřovky a gravitabily výtvarníka, člena Klubu konkrétistů s akcentem na tvorbu šedesátých a sedmdesátých let 20. století i odkazy na tvorbu Bieleckého souputníků.

Otevřeny zatím zůstávají ostatní výstavy a expozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám