Hlavní obsah

Brněnská lední medvědice Noria pocestuje do Německa

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lední medvědice Noria, pátý potomek týchž rodičů a dosud jedna z největších atrakcí Zoo Brno, odcestuje koncem srpna do Zoo Rostock v Německu. Návštěvníci se s ní mohou symbolicky rozloučit 25. srpna na Dni adoptivních rodičů, kdy v 11.00 hodin bude komentované krmení ledních medvědů.

Foto: Jiří Smutný

Noria se svojí matkou v brněnské zoo

Článek

„Přípravy na přesun jsou v plném proudu. Kromě vybavování dokladů, veterinárních osvědčení a sestavování cestovního plánu také řešíme technické aspekty nakládání medvědice a jejího stěhování. Během srpna se bude Noria učit nastupovat do přepravní bedny, a když nácvik zvládne, nebude se muset před transportem uspávat. Ohled musíme brát také na počasí. Předběžně je odjezd plánován na 30. srpna, pokud ale budou přetrvávat stávající vysoké teploty, je možné, že se Noria vydá na cestu o několik dnů později,“ informovala kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Přesun medvědice bude realizován po silnici v klimatizovaném voze a ve speciální přepravní bedně. Noria bude mít stále k dispozici čerstvou vodu a led, které bude možné během cesty při kontrolních zastávkách průběžně doplňovat.

Bez čtyř měsíců tříletá Noria najde svůj nový domov v Zoo Rostock v Německu, kde v současné době dokončují zcela novou expozici pro lední medvědy. Partnerem Norie bude čtyřletý samec Akiak.

„Noria je dospělá mladá dáma a odchodem do Rostocku získá šanci sama se zapojit do reprodukce a mít jednou vlastní mláďata. Není proto důvod truchlit, naopak je to radostná událost, a protože jaro bylo u ledních medvědů láskyplné, Umca má už nejvyšší čas přestěhovat se do svého mládeneckého výběhu, který Noria aktuálně obývá, aby měla Cora klid na, doufejme, radostné očekávání,“ doplnila Gremlicová.

Reklama

Výběr článků

Načítám