Hlavní obsah

Brdské Hřebeny zvou i na zimní výlety

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I zimní měsíce mohou být časem jak stvořeným k turistickým výletům. Dnes se vydáme na jeden z brdských vrcholů - na Stožec na Hřebenech.

Foto: Jana Bečková

Rozcestník

Článek

Naše cesta začala v zastávce Všeradice, kam jezdí lokálka ze Zadní Třebáně. Asi po kilometru chůze po silnici vstupujeme na polní cestu, dnes pokrytou sněhem a míříme na kraj lesa. Jdeme po modré značce již od nádraží. Za chvilku již pokračujeme lesem, míjejí nás běžkaři, kteří zde mají krásné možnosti na svůj sport.

Ani sníh nás neodradil od výstupu a tak pokračujeme nyní již po asfaltové cestě s uježděným sněhem. Výstup je celkem v první části docela náročný, jelikož jdeme přímo kolmo proti svahu a to z nadmořské výšky 390 metrů až do 600 metrů - a to na dvou kilometrech. Cestou vzhůru slyšíme děti, s rodiči sjíždějí na sáňkách dolů a za nimi i vláček z bobů s dalšími dětmi... Nádherná zimní atmosféra nedaleko Prahy. Právě takové jsou v zimě brdské Hřebeny.

Hřebeny (nazývané též Hřebeny Brd nebo Brdské Hřebeny) jsou severovýchodní částí Brdské vrchoviny. Obecně geograficky jsou Hřebeny považovány za část pohoří Brdy, v užším smyslu však do něj řazeny nejsou. Táhnou se od pražské Zbraslavi na jihozápad směrem k vlastním Brdům. Převážná část Hřebenů je od roku 2009 chráněná jako přírodní park Hřebeny.

Jak se blížíme k vrcholu, přibývá běžkařů. Někteří jedou do Všeradic na vlak, jiní přes kopec do Dobříše či do Kytína. Možností je tu nespočet a to hlavně od rozcestníku u Stožce, kam jsme dorazili po dvou hodinách. Cesta pěšky je ve sněhu trochu delší než při klasické letní turistice, ale má právě kouzlo zimní krajiny.

Na vrcholu se trochu posilníme z vlastních zásob, jelikož tu není žádné občerstvení, a opět sledujeme běžkařský provoz. Je zde opravdu velký výběr cest a také široká upravená silnice až k Jelením Paloukům a dále na Malý a Velký Chlumec nebo na parkoviště u silnice na Dobříš. Další možností je po hřebeni dojet až na Skalku nad Řevnicemi či rovnou sjet od rozcestí do Dobříše.

Naše cesta však zde končí a my se otáčíme na zpáteční část a to opět po stejné trase do Všeradic. Klesáme a za necelou hodinku jsme na nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám