Hlavní obsah

Branou do Osoblažského výběžku je Liptaň

Novinky, Petr Brdičko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se v našem putování Osoblažským výběžkem zastavíme v Liptani. Jedná se o jakousi bránu do této oblasti a vyrazit zde můžete pěšky, na kole nebo i úzkokolejným vlakem, který sem jezdí z Třemešné a Osoblahy.

Foto: Petr Brdičko

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Článek

Zakladatelem Liptaně byl rytíř Helembert de Turri, který ji v roce 1256 předal biskupovi z Olomouce. Liptaň dále fungovala jako biskupské léno a dnes je místem, kde se místní obyvatelé živí především zemědělstvím a lesnictvím, ostatní pak dojíždějí za prací do okolních měst.

To je také příčinou postupné ztráty obyvatelstva, které má v této oblasti s hledáním nových pracovních příležitostí starosti. Mezi lety 1900 a 2001 obec přišla téměř o 2000 obyvatel, dnes jich na jejím území žije něco kolem čtyř až pětiset. Součástí obce jsou také místní části Bučávka a Horní Povelice, dříve k Liptani patřila i část Nové Povelice, ta však v roce 1882 vyhořela. Podobný osud potkal v tom samém roce horní a v letech 1846 a 1847 i dolní část Liptaně, tu se však podařilo obnovit.

Dominantou Liptaně je gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl postaven v roce 1240 z červených cihel. Kostel je postaven v severském stylu a nachází se ve střední části obce. V centru Liptaně se nachází také památník obětem Liptaňské tragédie ze srpna 1938. Součástí obce je také Kaple Panny Marie Pomocné, myslivecká chata nebo ubytovací a stravovací zařízení.

Na severovýchodní straně Strážného vrchu pak nalezneme lyžařský vlek. Pod jižní stranou obce se pak nachází jeden z největších bludných balvanů v České republice, který váží téměř pět tun a pravděpodobně se sem dostal během zalednění z jižního Švédska. Samozřejmostí jsou pak takové instituce, jako obecní úřad či pošta.

Důležitou součástí Liptaně je také vlaková stanice, která leží na úzkokolejné trati Třemešná ve Slezsku - Osoblaha a kromě toho, že tato trať slouží místním k dopravě za zaměstnáním, je také velmi podstatným turistickým lákadlem, které je také zároveň jedním z posledních v celém Osoblažském výběžku.

Pokud vám s rodinou či přáteli nebude stačit pobyt pouze v této obci, máte možnost vyrazit i na výlety do blízkého okolí. Ať už je to na zámek v Slezských Rudolticích, do okolní přírody, nebo třeba na zříceninu Fulštejn, kterou najdete u Bohušova. Dovolená či výlet do této oblasti rozhodně není ztrátou času. Je vhodná pro ty, kdo chce poznat kraj s téměř nedotčenou přírodou a krásnými památkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám