Hlavní obsah

Boží slovo v přímém přenosu

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz veřejného shromažďování zavřel také dveře kostelů. Ve snaze zabránit šíření nákazy koronavirem není možné konat bohoslužby. Ve vinohradské farnosti Církve československé husitské v Praze je slouží online.

Foto: archiv CČSH

Ve středu, 25. března, se studentské online bohoslužby ujme studentka Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy a kazatelka, Terezie Remencová.

Článek

Kromě pravidelných nedělních bohoslužeb mají ve zdejším kostele více než patnáctiletou tradici také studentské bohoslužby.

„Přichází na ně různě se proměňující společenství nejen budoucích farářů, ale i dalších studentů Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy, stejně jako studentů jiných fakult a škol. Těší nás, že zde potkáváme i lidi, kteří přicházejí, prostě jen proto, že je jim na středečních studentských bohoslužbách dobře. V liturgické službě a kázání se střídají každý týden jiní kazatelé a duchovní. Někteří si poprvé zkouší, jaké to je stát na kazatelně, jiní jsou léty ostřílení liturgové. V našem kostele káží husité, evangelíci, katolíci, adventisté a mnozí další,“ vysvětluje jeden z duchovních vinohradského Husova sboru, Filip Sedlák.

Když byl vyhlášen nouzový stav, včetně omezení vycházení, vinohradští husité se rozhodli v rámci současné situace vyjít lidem maximálně vstříc.

„Snažíme se nutné vycházení a přesuny lidí omezit na minimum. A tak jsme tedy, kromě živého vysílání studentské bohoslužby po internetu, přistoupili k tomu, že vždy ten, komu je služba svěřena, bude sloužit, kázat a vysílat z toho místa, kde je. Tato nová situace každému duchovnímu umožňuje svěřenou bohoslužbu pojmout oproti běžné praxi mnohem svérázněji a osobněji. Sám za sebe musím říct, že to má netušené kouzlo.

První takovou „domácí“ studentskou bohoslužbu jsme zažili minulý týden a sloužili ji společně manželé Eva a Mikuláš Vymětalovi. Eva Vymětalová Hrabáková je husitskou farářkou, přednáší rovněž na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. Její manžel, Mikuláš Vymětal, je zase farářem evangelickým. Jejich společná bohoslužba byla úžasným příkladem ekumenického ducha těchto setkávání.

Zítra, ve středu, 25. března, se bohoslužby ujme studentka Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy a kazatelka, Terezie Remencová. Všechny srdečně zveme k našemu livestreamu. Začínáme v 19 hodin a najdete nás na facebookových stránkách studentského kostela naší fakulty. Pokud někdo nestihne, následný záznam dodatečně uveřejňujeme na youtubovém kanále CČSH Vinohrady,“ dodal Filip Sedlák.

Bohoslužbu živě naleznete 25. 3. v 19 hodin na tomto odkazu: https://www.facebook.com/StudentskyKostelHTF

CČSH Vinohrady na Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbXpzqyudU23wWgEpd2_5bg

Reklama

Výběr článků

Načítám