Hlavní obsah

Bohumínské děti mají ve výuce šachy

Novinky, Lucie Balcarová

Šachy jako přirozená součást výuky ve škole? V Bohumíně je to realita. Jako „dobrovolný předmět“ si tuto královskou hru mohli vybrat žáci bohumínských základních škol a učí se ji dokonce i děti v mateřinkách. Od ledna do června lektoři naplánovali pro své malé svěřence téměř 450 hodin výuky.

Foto: MŠ Rafinérský lesík
Článek

Díky projektu Šachy do škol, do něhož se zapojily čtyři základní školy a pět mateřských škol, mají děti možnost se naučit téměř šest století starou hru, aniž by jejich rodiče museli platit „kroužkovné“. Město investovalo 60 tisíc do nákupu velkých magnetických šachovnic a platí práci tří lektorů. V druhém pololetí to představuje investici ve výši zhruba 110 tisíc korun.

„Zájem dětí o šachy je obrovský, do projektu se nám přihlásilo téměř dvě stě malých šachistů. Šachy jsou součástí osnov ve více než 30 zemích, tak proč by nemohly být vyučovány u nás. U dětí prokazatelně bystří mozek a posilují logické myšlení, motivují je k trpělivému přemýšlení a plánování,“ řekl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Výuka probíhá v rámci pobytu dětí v mateřinkách a školních družinách pod hlavičkou Domu dětí a mládeže Fontána. Lekce trvá 45 minut a malí hráči se schází jednou až dvakrát týdně.

Garantem bohumínských lekcí je předseda Moravskoslezského krajského šachového svazu Jiří Novák. Se šachovým projektem má do budoucna velké plány. „Zakládáme nový spolek Šachová škola Bohumín a letos na jaře bychom rádi uspořádali první bohumínské šachové olympiády škol. Na příští rok máme v plánu zorganizovat mezinárodní šachový turnaj Open Bohumín 2018,“ popsal Novák s tím, že šachy jsou jednou z nejpopulárnějších her světa a volný čas u nich tráví milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám