Hlavní obsah

Bílovec patří k nejbezpečnějším městům regionu

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílovec patří k nejbezpečnějším městům regionu. Z celkové trestné činnosti v novojičínském okrese zaujímá toto město jen osmiprocentní podíl, zatímco nejzatíženější obec okresu, Nový Jičín, dokonce 32procentní.

Foto: Archiv Bílovec
Článek

 Vyplývá to ze statistiky kriminálních a trestných činů Policie ČR – Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje za rok 2014.  

„V průběhu letošního roku chceme bezpečnost v Bílovci nadále zvyšovat. Přispět by k tomu měla i rekonstrukce a nasvícení sedmi přechodů pro chodce na frekventované Ostravské ulici a připravujeme i modernizaci bezpečnostního kamerového systému města. Ta úzce souvisí s vybudováním nového působiště městské policie, ke kterému by mělo dojít v roce 2016," informoval starosta Bílovce Pavel Mrva.

Doplnil, že nová služebna by měla poskytnout kvalitnější zázemí jak policistům, tak občanům, navíc její součástí bude i technická místnost určená k 24hodinovému sledování kamer.

Dalším krokem, který vedení města Bílovce připravuje, je bezpečnostní systém zaměřený na seniory. „Půjde o bezpečnostní náramky, díky nimž si senioři budou moci v případě potřeby rychle a jednoduše přivolat pomoc. V první řadě je dostanou senioři, kteří bydlí sami, jsou na tom zdravotně špatně a nemá se o ně kdo starat," vysvětlil starosta. „Nouzový signál bude směřovat na dvě volitelná pohotovostní čísla, jedno z nich bude patřit městským policistům."

Bílovecká radnice zatím pořídí deset náramků, jejichž cena by se měla pohybovat kolem 90 tisíc korun.

Svou roli v bezpečnosti Bílovce hraje i fakt, že ve městě se 7500 obyvateli je jak služebna Policie ČR, tak městské policie, které vzájemně spolupracují.

„Zatímco policie řeší trestné činy, my spíše přestupky a běžné provozní potíže, které lidem znepříjemňují život. Například výtržnosti, zničené dopravní značky, krádeže zeleniny ze zahrádky a podobně,“ uvedl velitel Městské policie Bílovec Pavel Kudela a dodal, že on i jeho osm kolegů pracuje v úzkém sepětí s občany.

„Každý ze strážníků má na starost jednu konkrétní místní část, což představuje Bílovec a sedm přidružených obcí. Díky tomu občané strážníky znají, důvěřují jim," řekl Pavel Kudela s tím, že velký důraz je kladen na prevenci. Aktuálně například městská policie nabízí majitelům jízdních kol v Bílovci forenzní značení jízdních kol, které je prevencí proti odcizení. V průběhu následujících měsíců by takto mělo být zaevidováno prvních sto jízdních kol. 

Reklama

Výběr článků

Načítám