Hlavní obsah

Bílovec čeká velikonoční hrkání i čtení pašijí z oken radnice během jarmarku

Novinky, Lenka Hatlapatková

Velikonoční hrkání na Velký pátek 25. března, Bílá sobota 26. března s velikonočním jarmarkem na Slezském náměstí a čtením pašijí z oken radnice, to vše bude součástí Velikonoc v Bílovci.

Foto: Jiří Velký
Článek

Velikonoční hrkání organizované římskokatolickou farností má v Bílovci už tříletou tradici. Letos se však jeho program přizpůsobí faktu, že Velký pátek se opět stal státním svátkem, jímž byl do 50. let dvacátého století. „Znovuzavedení státního svátku změnilo několik desetiletí zavedený rytmus tohoto dne a my tomu musíme přizpůsobit i organizaci hrkání,” vysvětluje farář Lumír Tkáč, jenž program připravuje společně se svými farníky.

„Zatímco loni se průvod hrkačů vydal v 15 hodin od kostela sv. Mikuláše v Bílovci přes náměstí k zámku, letos vyjdeme ve skupinkách do ulic města, blíž k lidem. Hrkáním jim chceme připomenout, že nejde jen o další volný den, ale především o den, který má svou historii připomínající biblické ukřižování Ježíše Krista. S tím souvisí i hrkání, jež od čtvrtečního večera až do sobotního poledne nahrazuje zvony, které v té době v kostelích na celém světě nezvoní.”

Volné páteční dopoledne umožní také obnovení starobylého zvyku spojeného s poslední cestou Krista. „V okolí Bílovce není venkovní křížová kamenná cesta, takže se vydáme do Hradce nad Moravicí, kde projdeme Slezskou Kalvárií. Myslím, že tato tradiční pobožnost provázená modlitbami, zpěvem a jednotlivými zastaveními, která bude zahájena v devět hodin, osloví nejen věřící občany a bude výjimečným zážitkem například pro rodiny s dětmi,” pokračuje farář, do jehož farnosti patří kromě Bílovce i Bílov a Velké Albrechtice.

Dodává, že nově bude pojata i Bílá sobota. Návštěvníci jarmarku na bíloveckém Slezském náměstí se stanou součástí dramaturgicky barvitě zpracovaného čtení pašijí, které v porovnání s loňským rokem, kdy se tato část programu odehrávala na zámeckém nádvoří, získá nový rozměr.

„Průvod s hrkačkami upozorní na to, že v deset hodin budou z oken radnice čteny pašije. Čtení se ujmou dospělí, děti  budou pod okny radnice hrát roli křičícího davu. Bude to další připomenutí církevního svátku a velikonočních tradic lidem, kteří dnes Velikonoce vnímají spíše komerčně,” konstatuje Lumír Tkáč, který oceňuje vstřícný přístup vedení města, jež o státním svátku umožnilo přístup do radnice, kde budou pašije čteny z oken kanceláře odboru regionálního rozvoje.

„Chtěli jsme, aby pašije byly čteny čelem k průvodu a z výšky, tak aby lidé na náměstí vše dobře viděli. Toto řešení bylo v danou chvíli nejefektivnější,” konstatuje starosta města Pavel Mrva a dodává: „Pro mnoho lidí Velikonoce znamenají jen čtyři dny volna a přejídání se. Málokdo ví, proč tento církevní svátek slavíme, neznáme jeho historii, tradice, význam. A proto je nutné si připomenout si, proč tyto svátky vůbec jsou. O to více v dnešní době, kdy je Evropa pod velkým tlakem cizích kultur.”

Reklama

Výběr článků

Načítám