Hlavní obsah

Beztíže zve na parkourový workshop

Novinky, Eliška Paulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Workshop s výukou parkouru pořádá v úterý 19. června od 16 do 18 hodin ve Freestyle parku Kolbenka Beztíže, specializované oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita. Beztíže se zabývá prací s dětmi a mládeží vyrůstajícími v rizikovém prostředí.

Foto: Eliška Paulová
Článek

„Parkour je jednou z aktivit, která dokáže našim klientům nabídnout alternativu k bezprizornímu trávení volného času v ulicích, experimentování s alkoholem a drogami,“ vysvětluje vedoucí Beztíže Tomáš Klumpar. Zároveň je to ale podle něj atraktivní sport s jasnými principy a pravidly pro všechny mladé lidi.

Se základy této disciplíny se může seznámit pod vedením zkušeného lektora každý, komu je mezi 6 a 26 lety. Vstup je zdarma, mladí do 15 let budou potřebovat doprovod rodičů nebo jejich písemný souhlas.

„K dispozici je 70 míst, z toho 20 pro naše klienty a 50 pro všechny ostatní zájemce, orkshop bude probíhat pod vedením profesionálních lektorů a našich co-lektorů,“ říká Klumpar a dodává: „Co-lektory budou klienti Beztíže. Chceme ukázat, že každý může být dobrý v něčem jiném a může to i někoho naučit. Mladík, který se ostatním třeba jeví jako grázl, dokáže někoho učit třeba právě parkour.“

Předběžně přihlásit a rezervovat si místo můžete na webu Freestyle parku Kolbenka https://freestylekolbenka.isportsystem.cz/#.

„Parkour je nesoutěžní disciplína, která vychází z ‚přirozené metody‘ Francouze George Herberta. Ten byl ohromen přirozeným chováním domorodých afrických kmenů,“ vysvětluje vedoucí terénních programů Beztíže Romana Dolečková. V České republice se podle ní začal objevovat krátce před rokem 2003, za jeho šířením stály tehdy zformované skupiny Lezz Kreff z Prahy a Streaks ze Zlína.

Portál parkour.cz jej definuje jako tréninkovou metodu, při které parkourista (traceur) překonává překážky v přirozeném prostředí. Používá k tomu své vlastní tělo. Do tréninku se řadí i nácvik akrobatických prvků a salt. Základem parkouru je systematický trénink.

Beztíže je zastřešující značkou pro důležité sociální služby: Nízkoprahový klub pro děti a mládež – Klub Beztíže na Žižkově a Klub Beztíže2 v Nuslích a terénní program pro děti a mládež Streetwork Beztíže ve třech lokalitách – na Žižkově, ve Vršovicích a v Praze 2. K tomu patří řada návazných projektů včetně preventivních výjezdových aktivit.

Mgr. Tomáš Klumpar je vedoucím Beztíže - specializovaného oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita. Vystudoval Fakultu humanitních studií UK, obor Studia občanského sektoru, má výcvik v kontaktní práci České asociace streetwork (ČAS). V roce 2015 získal stipendium Fulbrightovy nadace a sbíral zkušenosti z práce s rizikovou mládeží v USA.

Kdo bude také co-lektorem na parkourovém workshopu Beztíže:

Alex pochází z Ukrajiny, je mu 14 let, žije v Praze s matkou a nevlastním bratrem. Matka na něj klade velké nároky ve studiu, učí se několik cizích jazyků a často má odpoledne doučování. Svůj volný čas během letních měsíců tráví na trampolíně u Vinohradské vodárny. Přes zimu chodí trénovat do sokolské tělocvičny. Triky a skoky se učí sám, inspiraci bere z videí na youtube. Své tréninky si natáčí, aby se mohl dále zlepšovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám