Hlavní obsah

Besedy TrueStory o příbězích mladých lidí a odchodu z dětského domova

Novinky, Renata Majvaldová

Besedy TrueStory jsou zpět. V roce 2020 se zaměřují na duševní obtíže a konkrétní příběhy v kontextu životních zvratů a náročných situací, které občas zapříčiní to, že ztrácíme balanc. Projekt Začni správně společnosti yourchance se na setkání spolupodílí a 16. ledna odstartovala první z besed.

Foto: Nevypusť duši
Článek

Besedy zastřešuje tým neziskové organizace Nevypusť duši, který tvoří mladí psychologové, lékaři, neurovědci, sociální pracovníci a studenti těchto oborů. Zároveň jsou jeho součástí i lidé se zkušeností s duševním onemocněním v mladém věku.

První příběh besed #TrueStory byl spojený s odchodem z dětského domova. Svoji zkušenost popsala mladá žena, sedmadvacetiletá Sára z Prahy, která se léčí s panickou poruchou, která u ní propukla v osmnácti letech v době mezní životní situace, když měla odcházet z dětského domova a osamostatnit se.

V projektu Začni správně byla již v jeho začátcích a pak se na něj po několika letech obrátila v době, kdy hledala psychologickou pomoc. Sára dělá kadeřnici v pražském Barber Shopu a stará se o pětiletého syna, se kterým bydlí v pronajatém bytě. Vyprávění se svezlo také ke vztahu s rodiči, které přese vše miluje, i když s otcem vnímá vztah jako komplikovaný.

Svůj pohled nejen na téma odcházení předal na besedě Mgr. Zdeněk Kropáč, ředitel Dětského domova Tachov. Věnoval se otázkám vlivu vyrůstání v dětském domově na psychiku dítěte a mladého člověka. Jak se v dětském domově řeší psychické obtíže i jaké existují podpůrné služby. Přiblížil také život v dětském domově, popsal práci vychovatelů a co je pro jejich duševní hygienu, a to správné fungování potřebné. „Největší odměnou pro mě je, když jsou spokojení vychovatelé i děti,“ doplnil závěrem Zdeněk.

Diskuze v auditoriu se stočila k podpoře mladých při osamostatňování, nástrahám odcházení a úskalích při cestě k vlastní dospělosti. Dotazy zazněly také k ožehavému tématu zadluženosti.

Tereza Pelikánová, koordinátorka projektu Začni správně pro region Praha a Střední Čechy, představila zúčastněným projekt Začni správně, jak po celé ČR funguje a co vše nabízí. Zastavila se jak u startovacích bytů projektu, rozmanitých akcí a témat pro mladé z dětských domovů, ale představila také již velmi dobře fungující mentoringový program a novou službu od roku 2020 - psychoterapii pro mladé. Projekt nabízí potřebným mlaďochům nově také psychoterapeutická sezení od fundovaných odborníků při řešení problémů, které by si sami nemohli finančně dovolit.

Všichni účastníci besedy si mohli na závěr odnést sedm zásad zdravé psychohygieny nebo Manuál pro blízké, který radí, jak jednat s člověkem, který má psychické obtíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám