Hlavní obsah

Belfiato Quintet si připomíná deset let vzniku

Novinky, Dana Ehlová

V roce 2005 se objevil na hudební scéně komorní soubor Belfiato Quintet, který tvoří absolventi hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze Jan Souček (hoboj), Oto Reiprich (flétna), Jiří Javůrek (klarinet), Ondřej Šindelář (fagot) a Kateřina Javůrková (lesní roh).

Foto: Belfiato Quintet (archiv)

Belfiato Quintet vznikl v roce 2005.

Článek

Desetileté výročí vzniku si Belfiato Quintet připomene v pátek 8. ledna koncertem, který se uskuteční od 19.30 hodin v sále Martinů HAMU na Malostranském náměstí v Praze.

Hostem oslavenců bude klavírista Lukáš Klánský a zazní hudba českých a francouzských autorů.

Program:

Antonín Rejcha / Dechový kvintet č. 3 D dur op. 91

Pavel Haas / Dechový kvintet

Eduard Douša / Quintettino Giacoso

Henri Tomasi / Pět světských a posvátných tanců

Francis Poulenc / Sextet pro klavír a dechové kvinteto op. 100.

Belfiato Quintet:

Členové kvintetu - Jan Souček (hoboj), Oto Reiprich (flétna), Jiří Javůrek (klarinet), Ondřej Šindelář (fagot) a Kateřina Javůrková (lesní roh) - jsou hráči předních orchestrů (Česká filharmonie, Orchestr Národního divadla, PKF – Prague Philharmonia, Pardubická komorní filharmonie, The Philharmonia Orchestra London). Získali také ocenění na mezinárodních interpretačních soutěžích, např. na Pražském Jaru a Concertinu Praga.

Belfiato Quintet je držitelem první ceny ze soutěže Antonína Rejchy na festivalu v rakouském Semmeringu. V roce 2011 získal soubor na mezinárodní soutěži dechových kvintet “Henri Tomasi” v Marseille třetí cenu (Francie) společně s cenou za nejlepší provedení Tomasiho skladby.

Soubor vystupuje pravidelně v Čechách a v zahraničí. Představil se například v koncertní sezoně České filharmonie, Českého spolku pro komorní hudbu a komorních cyklech Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK a PKF – Prague Philharmonia. Spolupracoval s Českou televizí i a Českým rozhlasem a společně vystoupil s Aflattus Quintetem nebo mezzosopranistkou Dagmar Peckovou. Na festivalu Pražské Jaro 2014 vystoupil Belfiato Quintet v recitálu s programem skladeb českých autorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám