Hlavní obsah

Během muzejní noci si můžete v Bílovci vyrazit pamětní minci

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bílovci budou v pátek během Noci kostelů a Slezské muzejní noci ve večerních hodinách zpřístupněny objekty muzea, městské knihovny i kostela sv. Mikuláše. Akci odstartuje v 19 hodin v muzeu křest vřetenového historického lisu z 19. století, kterému k ražbě novodobých pamětních mincí požehná děkan bílovecké farnosti Lumír Tkáč.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Na lisu budeme razit dva druhy mincí. První s motivem bílovecké radnice a se znakem města, druhý je určen pro děti, které si vyrazí minci s oblíbenou postavičkou Picmocha,” říká ředitelka muzea Eva Ševčíková.

Program v muzeu bude pokračovat komentovanými prohlídkami k tematické výstavě sběratele a cestovatele Jána Hertlíka s názvem Egypt – Dar Nilu. Expozice je výjimečná replikami skutečných předmětů vyráběných původní staroegyptskou výtvarnou technikou a dokumentuje mimořádnou starověkou civilizaci.

Atmosféru starověkého Egypta navodí i průvodkyně komentovaných prohlídek, které návštěvníky přivítají v dobových kostýmech. A slavné období si návštěvníci mohou připomenout doslova na vlastní kůži – od 20 do 22.30 si mohou nechat v muzeu nalíčit obličej v egyptském stylu.

Po celý večer bude v Bílovci otevřena i městská knihovna, kde si hosté mohou odpočinout v literární kavárničce s audiokoutkem. Zpřístupněn bude také kostel sv. Mikuláše, návštěvníci si v něm mohou zapálit svíci a napsat osobní prosbu spojenou s modlitbou, poslechnout v 19.30 koncert skupiny Sešli se a vystoupat s průvodcem na ochoz padesátimetrové kostelní věže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám