Hlavní obsah

Barokní sochy z unikátního poutního místa Homole zmizely po nájezdu zlodějů

Novinky, Vratislav Konečný

Nedaleko Kostelce nad Orlicí leží poutní místo vystavěné na kopci Homole. Původně zde prý stával hrad, který dobyl sám Karel IV. při bojovém tažení proti Mikulášovi z Potštejna. Na konci 17. století tu vyrostl, díky hraběnce Terezii Eleonoře z Ugarte a úmorné práci poddaných, poutní areál.

Foto: Vratislav Konečný

Schody do nebe byly zdobeny sochami a kamennými vázami

Článek

Tvrdá rekatolizátorka

Kousek od hojně navštěvované ruiny Potštejna najdete po chvíli hledání, neb značení je prachmizerné, unikátní poutní místo Homole. K baroknímu kostelu Panny Marie Bolestné se hřbitovem vedou dva vchody. Nenáročný odzadu, vpředu předlouhé a strmé schodiště.

To stoupá od příjezdové cesty u silnice spojující Lhotu u Potštejna se Závrším.

Malý areál nechala zbudovat majitelka potštejnského panství Terezie Eleonora z Ugarte, vdova po španělském generálovi.

Tvrdá katolička chtěla přivést podané na „pravou a jedinou víru“.

Boj o boha byl předmětem většiny válek, chudákům bylo jedno, kdo je v nebi pánem, ale vrchnost měla jasno. Bylo to i příčinou sváru mezi protestanty a katolíky, tam šlo pod rouškou víry hlavně o statky pozemské.

Na kopci Homole snad stával hrad, měl ho pokořit Karel IV., když vytáhl proti Mikuláši z Potštejna.

Na kolena, na kolena, oh jé jé

A když pokora k Bohu, tak po kolenou. Vdova po španělském generálovi Ugarte nechala zbudovat svatostánek, který měl ukázat její neochvějnou víru.

Homole byla pečlivě vybrána, leží na průsečíku kříže mezi městy Kostelcem nad Orlicí a Ústím, Rychnovem nad Kněžnou a Chocní.

Kostel je situován severojižně. Když stojíte na začátku stoupání, máte dojem, že schody vedou do nebe. Sto třiapadesát stupňů a 16 odpočívacích plošin Scala sancta, Svatých schodů, dá při výstupu pořádně zabrat. Řada věřících je brala po kolenou s modlitbou na rtech, protože jsou postaveny podle Velkého růžence. Značí počet Zdrávasů a Otčenášů.

Věřící se na každém schodu modlili Zdrávas, odpočívadlo slyšelo jejich Otčenáše.

Většina příchozích má nyní co dělat, aby se ke kostelu dostali při normálním stoupání. U branky na hřbitov už pořádně supíte.

Sochy předmětem kšeftu

Zábradlí zdobilo deset soch soch svatých, čtrnáct andělíčků a dvacet váz. Krom pár svatých vše bylo ukradeno v minulých desetiletích. Pro pár tisíc zloději znehodnotili nádherný areál. Sochy vytesali sochaři z Litomyšle. Kostelík pochází z let 1692 až 1696, je od něho pěkný výhled do kraje, postranní kapličky z roku 1703.

Stojí tu také zvonice s kostnicí, tu postavili v roce 1778.

Hraběnka jezdí po schodech v kočáře taženým čertem

Stavbu dozorovala hraběnka velmi přísně, drábové honili nevolníky jako čerti. Lidé hraběnku nenáviděli, přestože tu nechala postavit první českou školu v kraji.

Za větrných nocí prý jezdí po schodech v kočáru taženém čerty.

Reklama

Výběr článků

Načítám