Hlavní obsah

Banda zlodějů dokradla, na svědomí má 150 případů se škodou přes milión korun

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Specialisté na majetkovou trestnou činnost dostali během posledních dvou měsíců pět pachatelů do vazby a objasnili více než sto padesát případů majetkové trestné činnosti se škodou přesahují milión korun.

Foto: archiv PČR

Z domovní prohlídky

Článek

Od vykradených vozidel, odcizených pohonných hmot přes odcizení telekomunikačních kabelů, vloupání do koláren až po vloupání do domů.

Na rozsáhlé majetkové trestné činnosti se podílelo celkem třináct mužů ve věku od osmnácti do sedmatřiceti let. Pachatelé se navzájem znali, pracovali prakticky ve třech skupinách a nezřídka kdy spolu i při krádežích spolupracovali. Kradli hlavně ve středních Čechách, kriminalisty na stopu přivedl nedávno přepadený majitel sběrny v Katusicích, který se ubránil třem lupičům. Od nich se kriminalisté z Mladé Boleslavi rychle dostali na další členy gangu.

Krádeží bylo více než 150, policisté postupně vracejí ukradené předměty zjištěným majitelům. Pro zdejší kriminálku je to jeden z největších případů.

Šéf bandy dělal šoféra a odbytáře

První zadržení proběhla už koncem loňského roku a postupným vyhodnocováním informací se kriminalisté dostávali k dalším a dalším pachatelům i odcizeným věcem. Někteří pachatelé se kromě krádeží a vloupání uchýlili i k násilné trestné činnosti.  

Předposledním zadrženým byl minulý týden třiatřicetiletý muž z Kosmonos. Sám se většinou vloupání ani krádeží neúčastnil, ale dělal řidiče a staral se o uskladnění i odbyt odcizených věcí.

„Ve čtvrtek ráno u jeho domu zazvonili kriminalisté s povolením k domovní prohlídce. Trvala několik hodin a kriminalistům se podařilo zajistit věci pocházející z trestné činnosti. Několik věcí přímo spojilo muže s konkrétním případem vloupání. Vyhodnocení získaných důkazů bude trvat několik dní. Kromě navigací do automobilů a sad klíčů k nim našli policisté starožitnosti, elektroniku i několik dokladů a platebních karet na jména zatím přesně nezjištěných osob, a také čtyři zbraně - dvě plynové pistole, jeden revolver a vzduchovou pušku. Vyšetřovatelka muže zatím obvinila z trestného činu krádež a porušování domovní svobody,” uvedl tiskový mluvčí Policie ČR Mladá Boleslav David Schon.  

U řady uloupených předmětů není znám majitel 

Pravděpodobně posledním zadrženým byl v pondělí dopoledne pětatřicetiletý muž z Mladé Boleslavi. Ten si také vyslechl obvinění z několika krádeží a nepomohlo mu ani přiznání a dobrovolné vydání několika věci pocházejících z vloupání do domů.

Vyšetřovatelka u něj navíc podala státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby, který soud v úterý akceptoval. Po vyhodnocení všech informací, které kriminalisté získali při domovní prohlídce a výsleších osob je možné, že počet skutků, ze kterých jsou již teď pachatele obvinění, se bude ještě zvyšovat.

Během vyšetřování celé série majetkové trestné činnosti proběhlo několik domovních prohlídek a policisté zajistili desítky předmětů, u kterých se jim zatím nepodařilo najít majitele. Podrobný soupis a fotodokumentace je k dispozici u mladoboleslavských kriminalistů, nebo v budově Okresního soudu v Mladé Boleslavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám