Hlavní obsah

Až překvapivě krásný Cheb nabízí v okolí jedinečné kulturní i přírodní zajímavosti

Novinky, Vratislav Konečný

Udiven je návštěvník Chebu, který sem v posledních letech nezavítal. Z provinčního šedého města se vyloupl slušný urbanistický motýl. Většina památkových objektů je opravena, nejde jen o proslulý Špalíček či románskou falc.

Foto: Vratislav Konečný

Poutní místo Chlum svaté Máří, pojednává o něm i jedna z nejstarších českých oper Loupežníci na Chlumu

Článek

Zázemí pro sportoviště i kulturu

Co se mi ve městě, které připomínalo malý Bronx, líbí, je udržovaná podhradní část – park, zahrady, sportoviště, mnoho vyžití pro dospělé i děti.

Čisté, upravené, bez zjevných stop vandalismu, i když i ten asi místní občas řeší. Ale celek, zakončený stadiónem a lanovým parkem, Chebští, klobouk dolů, město vypadá úplně jinak. Možná je to jen letmý pohled, ale turistu na jedno použití potěší. Jde o zázemí pro sportovní i kulturní využití, na letní scéně pořádají různé akce, jakož i odpočinkový areál s občerstvením.

Mimo jiné mě zaujala rozhledna na mostě přes Ohři, jen tak umístěná konstrukce, z níž můžete pozorovat pozvolna od přehrady Skalka plynoucí řeku.

Příjemná je procházka od chebského hradu kolem přehrady směrem k bývalé sopce Komorní hůrka. Tu obdivoval i básník a cestovatel W. Goethe. Geologové si tu přijdou na své. Konečná je ve Františkových Lázních, příjemná procházka asi sedmikilometrová vede převážně lesem, cestou uvidíte i několik smírčích křížů, na něž tu občas narazíte.

Jsou zajímavé příběhy kamenných svědků, stojích v v místech, kde se staly násilné činy, ale nemusely to být vždy mordy, i neštěstí se vykupovalo vztyčením kamene. V Milhostově nedaleko přírodní rezervace Soos, kterou určitě nesmíte vynechat, narazíte hned na tři u kostela.

Zadumaná krása bahna

Soos je srdeční záležitostí. Kousek tundry přenesený nedaleko Františkových Lázní. Vyvěračky minerálky i plynů, červeně zbarvené bahno s krustou žlutého nádechu síry. Nad mofetovými jamkami praskají špinavé bublinky vyvěrajícího suchého plynu.

Nejhezčí je na podzim nebo při mrholení. Na ploše 221 hektarů žije na 300 druhů motýlů a na 150 druhů ptáků včetně jeřába popelavého, rákosníčků, motáků pochopů. Najdete tu rosnatku okrouhlolistou i klikvu žoravinu.

Rozhledny, hrady, kostely

Cheb leží mezi dvěma přehradami – Skalkou a Jesenickou nádrží. Na vzdálenějším břehu jesenického jezera navštivte ves Doubravu, najdete tu statek skanzen. Hrázděné domy chebského typu naleznete v řadě vsí v oblasti, bohužel mnoho jich vzalo po vysídlení Němců za své.

S vysídlenci zmizely i celé vsi, na mnoho míst se po desetiletí nesmělo, jedním je i Bismarckova rozhledna nad Chebem. Při příchodu k věži projdete kolem ruin vsi. Posloužila jako cvičiště naší armády. Podobná věž se tyčí nad Aší, pojmenována je jako desítky dalších po celém světě po pruském kancléři Ottovi von Bismarckovi.

A když už si najdete cestu k Soosu, neopomeňte skvostný hrad Seeberg, či tvrz Vildštejn. Dalším zachráněným objektem je Libá, hrad je v soukromých rukou, majitel počítá s jeho zpřístupněním.

Velké štěstí mělo poutní místo Maria Loreto u Starého Hrozňatova, objekt, který téměř zdemolovala armáda, z velké části zachránil vyhnaný Němec. Opravenou střechu nedávno vandalové ukradli.

Směrem k Sokolovu leží poutní místo Chlum Svaté Máří. Čeká na restaurování, ale i v současné podobě je hezké.

Reklama

Výběr článků

Načítám