Hlavní obsah

Antropolog Marek Jakoubek představuje svou novou knihu Vojvodovo

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marek Jakoubek je významný český kulturní antropolog, který se zabývá česko- slovensko-bulharskou krajanskou problematikou a současně také problematikou romskou. Nyní představuje antropolog působící na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni svoji novou knihu Vojvodovo.

Foto: archiv Marka Jakoubka

Obyvatelé Vojvodova, fotografie pořízená roku 1936.

Článek

Vojvodovo jako takové je vesnice založená roku 1900, kterou byste hledali v severozápadním Bulharsku. Jejími zakladateli se stalo několik rodin, které z rozličných důvodů, mezi něž bychom zařadili náboženské rozpory nebo nedostatek půdy, a kterým se Jakoubek více věnuje právě ve své knize, opustili českou vesnici Svatá Helena.

"Vojvodovem se zabývám od roku 1997, od roku 2000 pak veškeré odpovídající výzkumy realizuji společně se svou ženou. Na knize samotné jsem ovšem začal pracovat až během loňského jara a finální podobu jsem jí vtiskl v průběhu léta,“ uvedl pro Novinky.cz Marek Jakoubek.

Marek Jakoubek se společně se svojí manželkou Lenkou prostřednictvím několikaletého výzkumu zasloužili o zachycení zajímavých životních cest a osudů obyvatel Vojvodova, které by bez jejich zájmu a usilovné práce byly pravděpodobně zapomenuty a veřejností nepoznány.

Co tedy kniha Vojvodovo čtenářům přináší a na jaké nové informace se mohou těšit?

"Kniha se zabývá životem české komunity, která v letech 1900-1950 obývala vesnici Vojvodovo v severozápadním Bulharsku. Kromě nástinu samotné historie českého osídlení této vesnice se jednotlivé kapitoly věnují zejména oblasti náboženství a jazyka vojvodovských Čechů, problematice založení Vojvodova, pohledu na vojvodovské Čechy očima jejich bulharských sousedů a řadě dalších. Zvláštní prostor je pak věnován komentovaným textům samotných někdejších vojvodovských obyvatel,“ uvedl ke své knize Marek Jakoubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám