Hlavní obsah

Anglický park u zámku Dobříš hostí druhou Noc s netopýry

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Dobříš už dlouho není jen místem, které láká na prohlídku historických interiérů či na francouzský park. Už několik let tu sídlí velká kolonie netopýrů, se kterými se místní obyvatelé běžně potkávají při podvečerních procházkách.

Foto: Ochrana fauny ČR

V minizoo u anglického parku spatří turisti od letošního jara také malé lišče

Článek

Pro ty, kteří okřídleného savce ještě nespatřili a stojí o to, pořádá správa zámku Dobříš ve spolupráci s Ochranou fauny Česká republiky  (OFČR) a ČESON druhou Noc s netopýry. V pátek 22. srpna se uskuteční v anglickém parku.

„O loňskou akci, při které se návštěvníci mohli seznámit s netopýry zblízka a dozvědět se o nich spoustu zajímavostí, byl nezvykle velký zájem. Musím přiznat, že účast 250 milovníků netopýrů nás až zaskočila,“ uvedla Jitka Kocíková z OFČR.

Letošní Noc s netopýry bude podle ní doplněna také o širší doprovodný program. Odbornou přednášku například obohatí promítání pod širým nebem, více informací ze života netopýrů se děti dozvědí také na tematických stanovištích. „Už během naučné stezky anglickým parkem uvidí živé netopýry. Malí i velcí návštěvníci se s živočichy setkají z bezprostřední blízkosti rovněž během přednášky,“ popisuje Kocíková.

Lišáček Větrník

Noc s netopýry není jedinou příležitostí, při které se návštěvníci Dobříše setkají se zvířaty tváří v tvář. Třicetihektarový anglický park láká turisty po celý rok také na minizoo. Od loňského srpna obývá zdejší prostory několik živočichů ze záchranné stanice v Hrachově.

Vedle handicapovaných ptáků tu turisti od letošního jara spatří mimo jiné i malé lišče. „Konečně se tak dočkali tací, kteří si v minizoo přáli také zvířátko s kožíškem,“ směje se Kocíková. Lišáčka si pod svá křídla adoptovala dobříšská mateřská škola Na Větrníku, získal tak i své jméno Větrník.  

Noc s netopýry začíná od 17 hodin v anglickém parku naučnou stezkou. V 19 hodin se bude konat odborná přednáška s promítáním a ve 20 hodin začne pozorování netopýrů na večerní obloze. „V případě deště se díky vstřícnosti správy dobříšského zámku program uskuteční ve zdejší konírně,“ uvedla Kocíková. Připomíná, že je vhodné vzít si na akci sportovní oděv, baterku a zvídavé otázky.  

Další akcí bude Den se zvířátky

Možnost přiblížit se o kousek blíž přírodě nabídnou pracovníci Ochrany fauny ČR návštěvníkům zámku Dobříš také 29. září. „Je to Den se zvířátky. I na něj hned napoprvé dorazilo na 450 dětí a rodičů,“ uvedla Kocíková. Letošní program začne v 13:30 a těšit se mohou zejména milovníci zábavy a zvířat - živí zvířecí kamarádi pohlídají i jednotlivá soutěžní stanoviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám