Hlavní obsah

Andalusie - země slunce, skvělé gastronomie a přívětivých lidí

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsme na Costa del Sol, v zemi kastanět, vína a flamenka. Už při vyslovení názvu Andalusie zní jako ozvěnou příslib příjemně prožitých dní plných zážitků. Její poloha rozkládající se od Středozemního moře až k pobřeží Atlantského oceánu, dává záruku bezpočtu atraktivních výletů k jejímu poznávání.

Foto: Táňa Pikartová

Výhledy na moře z každého letoviska Costa del Sol jsou neopakovatelné.

Článek

Letovisko Costa del Sol leží ve stejné zeměpisné šířce jako severní Tunisko nebo jižní Sicílie. Letní počasí tady začíná dříve a končí později než ve většině středomořských destinacích, což je ideální pro ty, kteří si rádi užívají sluníčka už na jaře a na podzim. 

Andalusie je známá i pro svoji maurskou architekturu, kterou můžeme vidět v palácích Alhambra v Granadě, památce UNESCO. Sevilla, Córdoba, Granada patří k unikátům světové architektury, které lákají k nezapomenutelným výletům, stejně tak jako nedaleká britská kolonie Gibraltar.

Okouzlující jsou zdejší nádherné prosluněné pláže, temperament místních obyvatel a uvolněná prosluněná atmosféra podpořená skvělým vínem od místních vinařů a gastronomií oplývající čerstvými rybami, zeleninou, ovocem i zákusky a zmrzlinou.

Málagu, město plné půvabů, které s největší pravděpodobností založili Féničané, návštěvník rád ocení. Nejdříve je třeba vyšlápnout na pevnost Alcazaba a hrad na vrchu Gibralfaro, který se tyčí přímo nad městem. Odtud jsou výhledy na město, na mořskou zátoku i na přístav nejkrásnější. Cestou dolů do města nelze přehlédnout římské divadlo ani katedrálu, o jejíž řezbářskou unikátní výzdobu se postaral Pedro de Mena.

A pak už rychle za Pablem Picasem, zdejším rodákem, na Plaza de la Merced. Návštěva jeho muzea je snad až  milou povinností, až tady člověk pochopí, proč maloval, jak maloval, proč tolik miloval ženy a proč právě je tak rád na svá plátna zvěčňoval.

Ve stinných uličkách nelze minout hospůdky, z nichž každá má své osobité kouzlo. K ochutnání se nabízí nasládlé víno málaga a také samozřejmě sangria. Muži kmitají za barovými pulty, aby stihli všechna přání, k tomu servírují tapas, malé kousky k zakousnutí, olivy, rybičky, sýry. A současně dokáží temperamentně diskutovat s každým hostem, stejně tak v mžiku zdraví nově příchozí a cizinců se neopomenou zeptat odkud že jsou. 

Letoviska Costa del Sol mají styl a atmosféru. Benalmádena, Torremolinos, Fuengirola a Marbella je malebný svět jižní krajiny s úchvatnými východy slunce, tichým šuměním moře a prosluněnými dny.

Turistické městečko Benalmádena nabízí desítky kilometrů upravených pláží, lemuje ho krásná, romantická promenáda vedoucí až do sousedního letoviska Torremolinos. Kopec, který se tyčí nad městem ve výšce 750 m. n. m. se jmenuje Calamorro. Turisty sem vyveze kabinková lanovka.

Okouzlující je městečko Mijas v horském masivu nad mořem. Autobus se sem šplhá strmými serpentinami pár desítek minut a sotva zastaví, ocitáme se v typické andaluské vesničce. Jako taxi tu nabízejí osly nebo drožku taženou koňmi. Milý stařík tu praží v medu a cukru mandle a ještě horké je nabízí k ochutnání, obchůdky překypují suvenýry, nejčastěji s andaluskou keramikou. V centru staré části Mijas nelze opomenout ani dva krásné kostely v mudéjarském stylu.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám