Hlavní obsah

Adventní koncerty v Národním divadle moravskoslezském slibují výjimečný zážitek

Novinky, Robert Rohál

Na jevišti ostravského Divadla Antonína Dvořáka se o následujících adventních nedělích odehraje vánoční příběh v podobě scénického oratoria Jezulátko, jehož originální partitura je prostoupena známými koledami.

Foto: Robert Rohál

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě.

Článek

Silný zážitek slibuje i propojení profesionálních a amatérských hudebníků a divadelníků, které představuje autor oratoria Pavel Helebrand: "V Jezulátku bude účinkovat asi 70 zpěváků, každý zpívá pasáže, které jsou mu výrazově nejbližší. Devítiletá děvčata z hudecké muziky Iskérka, která hrají a zpívají živelnou muziku z moravských kopanic, mají v partituře svá místa stejně jako Pěvecké sdružení Klimkovice. Role tří králů a pastýřů vytvoří členové operního sboru NDM. V sólových rolích zazpívají Václav Živný jako Herodes, Johanka Černohorská jako Anděl, Juraj Čiernik jako Ďábel a Alena Karkošková jako Marie."

Účinkovat budou i studenti Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, ovšem nejpočetněji bude zastoupeno Operní studio NDM, které bylo založeno v roce 1994 a po celou dobu své existence se na projektech Pavla Helebranda podílí.

Náročné zkoušení popisuje dlouholetá umělecká vedoucí Operního studia Lenka Živocká: "V tomto představení bude vystupovat asi 50 členů studia, děti ve věku 7 – 19 let. Práce na tomto projektu byla pro nás náročná hlavně časově. Po říjnové premiéře muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, kdy děti byly víc v divadle než ve škole, bylo třeba během dvou měsíců nastudovat nejen Jezulátko, ale také zpěvy do projektu Bílé holubice, který uvidí diváci v první části adventních koncertů. Kromě toho členové Operního studia vystupují v již nastudovaných divadelních inscenacích – jen v prosinci děti odehrají pětadvacet představení."   

Na programu první části večera bude hudebně-taneční koláž Tvé světlo, inspirovaná texty indického básníka Thákura, kterou společně zatančí handicapovaní členové sdružení Bílá holubice a profesionální tanečníci pod režijním vedením Lenky Sedláčkové a v choreografii šéfa baletu NDM Igora Vejsady.  

Adventní koncerty se konají vždy v neděli 16. a 23. prosince od 16.00 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám