Hlavní obsah

Adventní koncert nejen pro milovníky koček proběhne v písecké Trojici

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní síň Trojice má na programu v pátek 29. listopadu benefiční koncert na podporu spolku Písecké kočky. Vystoupí na něm varhanice Veronika Husinecká s pěvkyní Hanou Žárovou.

Foto: Petr Hejna
Článek

Samotná Trojice je místo, které v Písku stojí za návštěvu, a přístupné je právě při četných kulturních akcích. Nachází se v prostorách pietního hřbitova, založeného v 16. století. Náhrobky zde mají některé z významných postav, spojených s královským městem nad Otavou, jako houslový pedagog Otakar Ševčík, nebo badatel, historik a archivář August Sedláček.

Kostelík Nejsvětější Trojice pochází z roku 1576, je odsvěcený a využívá ho CKMěsta Písku pro pořádání koncertů, zejména z oblasti klasické hudby.

Raritou jsou místní varhany, dříve sestrojené pro cestovatele Jiřího Hanzelku. Jejich píšťaly rozezní Veronika Husinecká, která krom varhanní interpretace děl starých mistrů se aktivně věnuje zcela jinému oboru, a to tanci, konkrétně salse. Je nejen tanečnice, ale i choreografka a lektorka, stála u zrodu taneční školy a skupiny exoticDANCEntre.

Spolu s ní vystoupí sopranistka Hana Žárová. Ani ona není "pouze" pěvkyní, ale i hudebnicí, ovládá violu da gamba, na kterou aktivně koncertuje. Rovněž se věnuje pedagogické činnosti.

Tuto dvojici talentovaných muzikálních krásek (prostě, jsou to "kočky"), tedy bude možno vidět a hlavně slyšet na společném vystoupení v Trojici v podvečer dne pátečního s datem 29. listopadu. Akce začne v 19 hodin, na programu bude například J. S. Bach, A. Vivaldi a C. Franck.

Výtěžek koncertu bude věnován spolku Písecké kočky, který však nesdružuje lepé krasavice, ale stará se o odložené a zatoulané kočky čtyřnohé. Na jejich webu je možno prohlédnout si ty, které mají momentálně v péči a které čekají na nový domov. Přispěním na provoz zařízení je možno samozřejmě nejen vstupným v Trojici.

O historii varhan v Trojici další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám