Hlavní obsah

Adepti herectví ze ZUŠ Dobruška jedou při zkouškách Šípáků na plné obrátky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském úspěchu s hudební pohádkou Byl jednou jeden drak se žáci literárně dramatického oboru ZUŠ Dobruška pod vedením MgA. Jana Holka vrhli do zkoušení Rychlých šípů, které v premiéře uvedou 30. března na prknech jeviště velkého sálu kina v Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

Po loňském úspěchu s pohádkou Byl jednou jeden drak se žáci LDO ZUŠ Dobruška vrhli do zkoušení Rychlých šípů, které v premiéře uvedou 30. března

Článek

Proč jste po úspěšné pohádce o drakovi vybral právě toto téma?

Pohádka Byl jednou jeden drak byla taková "seznamovací práce" se souborem a pohádka se jevila pro tento účel ideální. Během zkoušení jsem vycítil velký potenciál komediálnosti herců a velké propojení a zapálení pro věc. A z tohoto vyšla myšlenka nazkoušet Rychlé šípy.

V tomto představení jsem kdysi sám hrál a vím, že má velký komediální základ a široký záběr na publikum. Rychlé šípy jsou česká klasika a zná je snad každý. Parta kluků zažívá různá dobrodružství - téma, které je mladým hercům blízké. Představení vyžaduje velkou míru stylizace, která vychází z podstaty komiksu. A také velké napojení a vzájemnou empatii všech herců. A to tito žáci LDO, jak jsem poznal u pohádky, mají v plné míře. Drží spolu, mají velký cit pro téma a obrovskou energii, kterou tento typ představení potřebuje. Byla to dobrá volba a herci vyloženě představením žijí, což je moc fajn.

Znali vaši žáci-herci Rychlé šípy nebo to bylo jejich první seznámení s příběhem Jaroslava Foglara?

Myslím si, že všichni určitě ne. Přece jen je doba už trošku jinde. Nicméně i ti, kteří se setkali s Šípáky až u scénáře, brzy propadli jejich kouzlu. A je zvláštní, že přestože mnoho dívek hraje klučičí, nebo mužské role, vůbec to nevadí a nikdy jsme se nad tím ani při zkoušení nepozastavili.

Kdy jste začali zkoušet a jak jste spokojen s průběhem příprav?

Zkoušet jsme začali hned na začátku školního roku. Oproti pohádce je toto představení podstatně delší a tím pádem časově pochopitelně náročnější na nazkoušení. Nicméně záhy jsem poznal (ostatně jako minulý rok), že práce jde skvěle a tak nějak sama, žáci jedou na plný obrátky a tím pádem můžeme představení uvést v premiéře již nyní v březnu. Na zkoušky Šípáků se vždycky moc těším a myslím si, že si tu práci užívá celý soubor.

Kolik představení plánujete?    

Premiéra bude 30. března, další představení odehrajeme měsíc poté, konkrétně 20. dubna, kdy odehrajeme dvě dopolední představení pro školy a jedno večerní, v jehož rámci se představí i mladší žáci LDO. Potom se uvidí.

Snad se představení povede a třeba nás i někdo někam ještě pozve (úsměv). Ale na to jsem trošku pověrčivý... Prostě uvidíme, jak dopadne premiéra, na kterou všechny srdečně zveme!

Reklama

Výběr článků

Načítám