Hlavní obsah

15. Valašské kumštování je již za dveřmi

Novinky, Josef Bělaška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy 25. června do neděle 29. června bude na náměstí ve Valašských Kloboukách probíhat 15. ročník Valašského kumštování. Sochaři, malíři, keramici a další umělci budou pro návštěvníky tvořit a předvádět svá díla. Vše doplní bohatý hudební program s hlavní hvězdou Janem Spáleným a ASPM.

Foto: Josef Bělaška
Článek

Letošní 15. ročník je opět bohatý svým programem. Od středy se do Valašských Klobouk  sjedou řezbáři, sochaři, malíři, keramici a další výtvarníci a budou na dolním náměstí tvořit svá díla, která si návštěvníci Valašského kumštování  mohou prohlédnout po celou dobu konání akce. Přijedou i výtvarníci ze Slovenska.

Ve čtvrtek 26. června se uskuteční slavnostní vernisáž mezinárodní výstavy českého výtvarníka a polské výtvarnice. Své malby představí v Městském muzeu valašskokloboucký výtvarník Zdeněk Mikeska a polská výtvarnice Joanna Samborska. Výtvarná skupina STO Z ledu ven z Děčína, která letos slaví 20. let od založení, představí svou spolkovou výstavu v nové galerii Vincúch, která se nachází v zadním traktu Městského muzea Valašské Klobouky.

Jako i v předchozích ročnících, tak i letos je vyhlášena soutěž Sochy do města. Díla řezbářů budou návštěvníci hodnotit svými hlasy a socha s nejvyšším počtem hlasů bude následně zakoupena a umístěna na náměstí ve Valašských Kloboukách. Slavnostní vyhlášení vítěze soutěže proběhne v sobotu v 18.30 hodin na hlavním pódiu. Vítězná socha se tak přiřadí k předchozím čtyřem sochám, které zdobí již nyní náměstí ve Valašských Kloboukách. Letos budou řezbáři tvořit sochy na téma Valašská písnička.

Neméně atraktivní je i doprovodný hudební program, který bude práci kumštujících umělců doprovázet v pátek a v sobotu.  V pátek začíná hudební produkce od 15 hodin. Sobotní hudební program začíná již od 14 hodin. Jako hlavní hvězda letošního Valašského kumštování se představí známý český multiinstrumentalista, skladatel a textař Jan Spálený s kapelou ASPM. Na závěr hudebního programu v sobotu vystoupí kytarista Jim Petit z Francie.

Program Kumštování se bude odehrávat i ve Valašskoklobouckém podnikatelském centru v Zákostelí. V pátek dopoledne zde proběhne dětský den k zakončení školního roku. Vystoupí děti z mateřské školy, které předvedou country tance, dětská divadélka, budou hry a soutěže pro děti. V sobotu od 14.30 hodin vystoupí instrumentálně-vokální trio z Vlachovic Strings of Rain. V neděli od 11 hodin vás potěší svým vystoupením skupina Sombreros ZUŠ Valašské Klobouky. V sále VPC si můžete prohlédnout výstavu fotografií, které nafotily studentky Gymnázia Valašské Klobouky.

V pátek 27. 6. a v sobotu 28. 8. proběhne lidový jarmárek od 9 hodin do 20 hodin. Prodejci budou prezentovat a prodávat své prvovýrobky lidového charakteru. Ve stejné dny bude od 16 hodin probíhat i výtvarná dílna pro děti a dospělé. Během všech čtyř dnů se budou prodávat krajové a valašské speciality.

Valašské kumštování je multikulturní akce, která spojuje velké množství umělců, výtvarníků  a  hudebníků. Spojuje tradiční folklór s moderním hudebním projevem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám