Hlavní obsah

110. výročí narození malíře Jaroslava Vojny oslaví v muzeu v Týně nad Vltavou výstavou

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Týně nad Vltavou připravilo pro letošní turistickou sezonu výstavu věnovanou místnímu rodákovi, akademickému malíři a ilustrátorovi Jaroslavu Vojnovi. Vernisáž se uskuteční v pátek 31. května od 18 hodin.

Foto: Miroslav Bžoch

"Za mistrem Alšem" - výstava v Městském muzeu v Týně nad Vltavou

Článek

„Výstava je uspořádána u příležitosti malířova 110. výročí narození a 45. výročí jeho úmrtí. Cílem tohoto počinu je prezentovat jak Vojnovo výtvarné dílo, tak i seznámit návštěvníky s jeho životem a rodinou. Výstava představí průřez jeho tvorbou od velkých olejomaleb, přes oblíbenou kolorovanou perokresbu, grafiku, návrhy Ex Libris i rozsáhlou ilustrační činnost,” řekl Jiří Hladeček, vedoucí Městského muzea.

„Jaroslav Vojna byl již od mládí obdivovatelem velikána českého výtvarného umění, Mikoláše Alše, jehož vnučku Ludmilu si vzal za ženu. Mikoláš Aleš se stal pro Vojnu celoživotním vzorem a nedostižnou ikonou, což se projevilo i na jeho tvorbě. Na výstavě také chceme připomenout jeho otce, Jaroslava Vojnu st., architekta a stavitele, který se nesmazatelným způsobem zapsal do architektonické podoby města Týna nad Vltavou,” dodal Jiří Hladeček.

Výstavu s názvem Za mistrem Alšem - 110. let výročí narození Jaroslava Vojny lze navštívit v Městském muzeu v Týně nad Vltavou do 1. září.

Další informace na www.muzeumtnv.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám