Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká na vánoční prohlídky a křest největšího adventního věnce u nás

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte inspiraci, kde si užít předvánoční atmosféru a zároveň si odpočinout od městkého adventního ruchu? Pak si naplánujte výlet na zámek Loučeň, který po celý prosinec rozzáří celkem jedenadvacet vánočních stromečků v nejrůznějších podobách. Těšit se můžete i na speciální vánoční prohlídky, tradiční vánoční cukroví i vánoční ozdoby.

Foto: archív zámku Loučeň

Zámek Loučeň

Článek

Vánoční program na zámku bude zahájen 30. listopadu 2019. Tajemnou symbolikou Vánoc si zde užijete skutečně všemi smysly a to nejen v komnatách zámku, ale i venku při procházce zámeckým parkem.

„Vánoční program letos začne již na konci listopadu slavnostním rozsvícením našeho adventního věnce v zámecké zahradě, jehož základ tvoří zámecká kašna. Naši čtyři andělé věnec pokřtí a popřejí všem zúčastněným krásný a klidný vstup do období adventu,“ přibližuje Kateřina Šrámková, ředitelka zámku Loučeň.

Hlavní téma – stromek

Hlavním tématem adventních prohlídek na zámku zůstane i letos vánoční stromeček. V komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20. století, bude instalováno celkem 21 různých vánočních stromečků.

Mezi nimi nebudou chybět ty tradiční ozdobené dekoracemi ze slámy nebo červenými jablíčky. Ani velice originální stromečky, jako například sametový k třicátému výročí Sametové revoluce nebo stromeček pohádkový na motivy pohádek, které pro svá vnoučata napsala sama hraběnka Maria Thurn Taxis.

Tzv. stromeček koledující seznámí návštěvníky s nejznámější anglickou koledou Good King Wenceslaw, složenou na počest českého knížete Václava v 19. století. V Anglii se jedná o jednu z nejznámějších koled a na zámku se s ní po dobu celého adventu může nyní seznámit i české publikum.

To, že stromečky mají přinášet především radost a pohodu do všech domovů, a že je jejich zdobení téměř neomezené, dokážou na Loučni stromečkem Pouštním, čili africkým. Ten bude ozdoben originálními ozdobami z dýní, které vyrábí firma Wambui Design z Keni. Dalšími stromečky bude například lesní nebo stromeček věnovaný hrabatům Thurn Taxis.

Celý zámek navíc bude slavnostně vánočně vyzdoben a provoněn. Průvodce, kterým bude vždy někdo ze členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných.

„Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou také vyprávění o vánočních zvycích, například proč zapalujeme adventní svíce nebo co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku a kde najdeme její původ. Nebo jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě.

Jsme pyšní na naši unikátní mapu vánočních dárkonošů v Evropě, ze které se návštěvníci dozví, kdo naděluje dárky v cizině. Tuto speciální prohlídkovou trasu připravujeme již podruhé, a až na jednu stálici budou všechny naše letošní stromečky úplně jiné než ty loňské,” upozorňuje Šrámková.

Na přípravě expozice vedení zámku spolupracuje s českými výrobci vánočních ozdob, předními českými dekoratéry a floristy, kteří se na vánoční stromečky specializují v rámci své profese. Kromě profesionálů zdobí také zaměstnanci zámku a celý tým dobrovolníků, včetně dětí, které v okolí zámku bydlí.

Navíc na každý den zámecká kuchařka napeče jiný druh vánočního cukroví a děti si budou moci na závěr prohlídky vyrobit svou vánoční ozdobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám