Hlavní obsah

Začal prodej vánočních stromků. Co udělat, aby nám vydržel do Štědrého dne

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem prosince začal na mnoha místech prodej vánočních stromků. Při jejich výběru sice platí, že kdo dřív přijde, ten má lepší výběr, ale o stromek je pak také potřeba se umět správně postarat, aby do Štědrého dne vydržel v dobré kondici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kdo má možnost správně stromek skladovat, může pro něj vyrazit už nyní.

Článek

Vše začíná vhodným výběrem

Při výběru stromku se zaměřujeme nejenom na estetická hlediska, tj. aby měl rovnoměrně rostlé všechny větve, ale stromek musí být také zdravý a neponičený, například vlivem nešetrného zacházení při transportu.

Dle dlouhodobých zkušeností prodejců jsou již několik let nejžádanějším druhem kavkazské jedle, které se k nám nejčastěji dovážejí z dánských plantáží. Stromky z těchto zdrojů vyrůstají bez chemického ošetření a jsou produktem ekologického pěstování.

Živé stromky jsou prospěšné
Pro úplnost si připomeňme, že tyto stromky jsou kvůli použití o Vánocích speciálně pěstované, nedochází tedy jejich těžbou k devastaci regulérních lesních porostů. Naopak, během svého několikaletého života vyprodukují velké množství kyslíku, a tudíž přispějí k čistšímu životnímu prostředí. Tím, že plantáže nejsou chemicky ošetřované, zůstává jejich půda kvalitní a neznečišťuje podzemní vody. Jinými slovy, koupě takového stromku není hříchem proti ekologii, jak se někdy mylně traduje. Naopak, kdyby se nepěstovaly kvůli prodeji o Vánocích, tolik stromků by patrně nikdo jen tak nevysadil. A tím, že se na plantážích znovu a znovu obnovují, produkují plantáže kyslík nepřetržitě.

Své místo mezi populárními druhy si ovšem kromě jedlí udržují i smrčky a borovičky.

Správným výběrem stromku se obvykle rozumí i správná volba velikosti. Stromky se obvykle prodávají od výšky cca 60 cm až do 300 cm. Bývá zvykem, že menší stromky volí starší manželé a o samotě žijící lidé, naopak rodiny s malými dětmi rády sahají po větším kusu. (Kdo chce opravdu hodně malý stromeček, třeba 45centimetrový, bude mít více štěstí, pokud bude hledat mezi umělými výrobky.)

Vánoční stromky budou letos zelenější, půjde je koupit i online

Vánoce

Jak se o ně starat

Stromek kupovaný s předstihem je třeba skladovat na chladném a tmavším místě. Dobře se k tomuto účelu hodí sklepy nebo garáže. Ač sejde po nějaký čas „z očí”, nesmíme na něj ale zapomenout! Musí po celou dobu stát ve vodě, aby neuschl a zůstal stále hezky zelený. S vodou není třeba šetřit, ta může dosahovat klidně až ke spodním větvičkám.

„Vánoční stromek neumisťujte na slunce nebo do blízkosti topení. Až ho budete chtít připravit pro slavnostní chvíle, postavte ho a připevněte do stojanu se zásobníkem vody. Díky nádobě na vodu s ukazatelem maximálního množství vody docílíte toho, že stromek zůstane déle zelený a čerstvý,“ radí Daniel Brychta z Hornbachu.

Ten, kdo nemůže stromek uschovat na vhodném chladnějším a tmavším místě, by ho měl kupovat raději až před Štědrým dnem.

Ceny vánočních stromků neporostou, čeští pěstitelé jich mají dostatek

Vánoce

Raději neváhejte

Složitá situace vzniklá kvůli pandemii koronaviru se podepisuje i na prodeji vánočních stromků. Aby mohli nabízet neustále čerstvé zboží, dovážejí prodejci stromky po částech.

„Mohu potvrdit, že na první dny máme zajištěno dostatečné množství stromků a děláme vše pro to, abychom zajistili dodávky až do Vánoc. Nedokážu ale předvídat, zda u dalších dodávek z Dánska nedojde ke zdržení, či dokonce přerušení vzhledem ke složité situaci v Evropě v důsledku pandemie,“ vysvětluje nejednoduchou situaci prodejců Michal Pobežal, generální ředitel společnosti Mountfield.

Anketa

Budete kupovat vánoční stromek s předstihem, nebo až před Štědrým dnem?
Už ho máme!
61,3 %
Už se chystáme koupit.
23,5 %
Počkáme až pár dní před Štědrým dnem.
9,8 %
Vánoční stromek vůbec nekupujeme.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15061 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám