Hlavní obsah
Foto: Profimedia.cz

Vánoční pokrmy v tradiční i netradiční podobě

Vánoce jsou i v dnešní době spojené s mnoha tradicemi a zvyky. Ty se často týkají i vánočního stolu. V rodinách se tak dědí z generace na generaci i osvědčené recepty na vánoční dobroty. Zkuste s námi tyto recepty trochu oživit či odlehčit. Přinášíme vám hned několik tipů na vynikající slavnostní pohoštění.

Foto: Profimedia.cz
Vánoční pokrmy v tradiční i netradiční podobě

Lehký bramborový salát

Foto: Svět zdraví

Suroviny: 600 g brambor, 3 vejce, 4 sterilované okurky, 1 středně velká cibule, sůl a pepř, 1 polévková lžíce majonézy Yofresh nebo light, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
Postup: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory oloupeme a společně se zeleninou a vejci nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. Dle chuti osolíme a opepříme. Když máme všechny suroviny v jedné míse, začneme salát lehce míchat. Tak, aby místo salátu nevznikla lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení necháme v lednici odležet do druhého dne.

 Staročeský kuba

Foto: Pražské řeznictví

Suroviny: 220 g ječných krup, sůl a pepř, ½ lžičky mletého kmínu, 2 stroužky česneku, 50 g vepřového sádla, 50 g sušených hub, hrst čerstvé petrželky
Postup: Troubu předehřejeme na 175 °C. Kroupy uvaříme se solí podle návodu na obale. Česnek prolisujeme, smícháme se solí, pepřem a kmínem a spolu se 35 gramy sádla zamícháme do uvařených krup. Houby namočíme na 10 minut do vody a zamícháme do krup. Vymažeme pekáč troškou sádla, přendáme do něj kroupy a poklademe zbylým sádlem. Dáme zapéct na 25 minut, poté necháme 5 minut vychladnout a posypeme nasekanou petrželkou.

Vánoční polévka štědračka

Foto: Receptyschuti.cz

Suroviny: 1 balení směsi Bramborová s hříbky Dione, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 g pohanky lámanky, 1 l vody nebo vývaru, majoránka, mletý kmín, sůl, pepř
Postup: V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou nebo vývarem a dobře ji rozšleháme. Přidáme zeleninovou směs, majoránku, mletý kmín, sůl, pepř a pod poklicí vaříme cca 10 minut. Po deseti minutách přidáme spařenou a propláchnutou pohanku a ještě chvilku vše provaříme. Podle potřeby polévku dochutíme a podáváme.

 Vinná klobása s lehkým bramborovým salátem

Foto: Receptyschuti.cz

Suroviny: 800 g vinných klobás, 1 lžíce sádla

Na salát: 500 g uvařených brambor ve slupce, 1 červená cibule, 350 g zeleninové směsi Exclusive Julienne, 3 vejce, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička jablečného octa, hrst nasekané pažitky
sůl, pepř

Sladkokyselý nálev: 1 l vody, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, ½ lžičky soli

Postup: Zeleninovou směs krátce povaříme ve sladkokyselém nálevu. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do misky. Přidáme na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli, povařenou vychladlou zeleninovou směs, hrst nasekané čerstvé pažitky a na půlkolečka nakrájená vajíčka. Vše osolíme, opepříme a promícháme se zálivkou z hořčice, oleje a octa. Necháme minimálně hodinu odležet. Vinné klobásy stočíme, spíchneme párátkem a opékáme na troše sádla z obou stran dozlatova. Vinné klobásy podáváme s bramborovým salátem.

Klasický bramborový salát a pečená treska v sezamové krustě

Foto: Znojmia

Suroviny salát: 600 g brambor, 3 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř podle chuti, 300 g směsi do bramborového salátu Znojmia, 5 lžic Poctivé majonézy Vitana, sůl dle chuti

Maso: 4 filety tresky, 1 hrnek strouhanky, 1 lžíce másla, 1 lžíce omáčky sriracha, 1 lžíce sezamových semínek, olej na smažení

Postup: Zvolíme stejně velké brambory vhodné na salát a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Nejlépe den dopředu. Necháme úplně vychladnout a teprve potom oloupeme a nakrájíme na kostky. Vajíčka uvaříme natvrdo a také nakrájíme. Přidáme okapanou zeleninovou směs, majonézu a hořčici a promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Na pečenou tresku si připravíme plech s pečicím papírem a zlehka ho potřeme trochou oleje. Troubu si nastavíme na 180 stupňů a necháme ji předehřát. V misce smícháme majonézu s omáčkou sriracha. Do talíře s vyššími okraji nasypeme strouhanku a promícháme ji se sezamovými semínky.

Rybí filety osolíme a opepříme z obou stran. Horní stranu tresky potřeme ochucenou majonézou, potom položíme do strouhankového talíře namazanou stranou dolů. Přitlačíme, aby se strouhanka dobře chytla. Na pánvi rozehřejeme máslo, opatrně vložíme tresku obalenou stranou dolů a opečeme pouze na této jedné straně. Po 2–3 minutách vyjmeme a přesuneme na plech, tentokrát strouhankou nahoru. Dáme do předehřáté trouby a pečeme 10–15 minut. Upečené filety podáváme s hotovým bramborovým salátem.

Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Foto: Rohlík.cz

Suroviny: 600 g filet z lososa, 300 g soli, 150 g třtinového cukru, 50 g kávových zrn, 2 ks badyánu, 3 snítky tymiánu, 1,5 dcl Baileys Original, 1 ks limety, 1 dcl extra virgin olivového oleje, 8 ks větších datlí, 100 g jablka

Postup: Filet lososa omyjeme a osušíme, v hmoždíři rozdrtíme kávu a badyán a přidáme do směsi soli a cukru. Řádně zasypeme lososa, zakryjeme potravinářskou folií a necháme marinovat dvě a půl hodiny v lednici.

Marinovaného lososa vyjmeme z lednice a omyjeme. Nakrojíme plátek asi 1 cm široký a položíme na připravený talíř. Datle vypeckujeme, rozpůlíme a zalijeme Baileys, limetovou šťávou a olivovým olejem. Marinované datle položíme na lososa, přidáme nakrájené jablíčko a pokapeme limetovou šťávou a olivovým olejem.

 Kapří hranolky

Foto: Akademie kvality

Suroviny: 500 g kapřích filetů, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 100 ml bílého vína, 50 ml worcestrové omáčky

Na obalení a smažení: 50 g hladké mouky, 30 g strouhanky, 1 lžíce škrobu, lžička sladké papriky, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mletého kmínu, olej na smažení

Postup: Filety nakrájíme na 1 cm silné nudličky, pokud je potřeba, zbavíme je kůže. V misce smícháme víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek. Do této marinády alespoň na hodinu naložíme kapra. V jiné nádobě smícháme všechny ingredience na obalení. Marinované kousky kapra obalíme v připravené směsi a na oleji smažíme dozlatova.

 Domácí vinná klobása podle šéfkuchaře Daniela Struny

Foto: Philco

Suroviny: 1kg vepřové plece bez kosti a kůže, 600 g vepřového bůčku bez kosti a kůže, 20 g cibule sušené nadrcené, 30 g soli, 20 g medu (javorový sirup), 1 g bílého pepře mletého, 2 g muškátového oříšku mletého, 5 g citronové kůry strouhané, 300 ml bílého suchého vína, 100 ml smetany 33%, 160 g veky, žemle (bezlepková varianta – pohankové vločky mixované), 15 m – cca 1 balíček sdíraných (šlemovaných) skopových střev

Postup: Večer umeleme masa – každé zvlášť na nejhrubší šajbě (mlecím disku), osolíme, opepříme a přidáme med (sirup), dobře promícháme a v lednici necháme do rána odležet. Ráno masa semeleme, libové co nejjemněji raději dvakrát a tučné na střední hrubší šajbě jednou. Housky namočíme do smetany a vína, dobře nasáklé umeleme dvakrát na velmi jemnou hmotu a dáme do mísy, přidáme semleté maso a mícháme v robotu kotvou na stupeň 3 tak dlouho, než je hmota dobře spojená. Potom přidáme zbylé koření, zamícháme a nakonec lehce domícháme na stupeň 2 tučné mleté maso. Pokud je hmota příliš hustá, přidáme víno.

Naplníme do předem namočených (minimálně hodinu) střívek, zatočíme klobásky nebo zašpejlujeme, necháme alespoň hodinu, nejlépe přes noc přikryté dozrát. Klobásky opékáme nebo smažíme obalené v hladké mouce nebo trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Opečeme nebo smažíme z obou stran, dáme pozor na teplotu, ta nesmí být příliš vysoká, praskaly by.

TIP: Než hmotu narazíme do střívek, opečeme malou lžičku na pánvi a ochutnáme, pokud bude málo výrazná, přidáme sůl i koření, pokud by byla moc, naředíme ji kapkou smetany.


 Candát s mandlemi + citrónovo-tymiánové brambory

Foto: Fino

Suroviny: 500 g brambor, 400 g candáta, 2 citrony, olivový olej, 6-8 snítek tymiánu, 1 stroužek česneku, 4 lžíce plátků mandlí, pepř, sůl

Postup: Předehřejeme si troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Brambory a 1 citron nakrájíme na měsíčky. Na pečicím papíru potřeme měsíčky olivovým olejem, osolíme, opepřeme a přihodíme několik snítek čerstvého tymiánu.

Pečeme cca 25 min, dokud brambory nezměknou. V průběhu pečení jednou vše promícháme. Rybu rozdělíme na dva kusy. Jednotlivé filety potřeme olivovým olejem, důkladně osolíme, opepříme, přidáme další snítky tymiánu. Navrch ozdobíme tenkými plátky česneku, mandlí a citrónu. Brambory přesuneme stranou a doprostřed umístíme filety candáta. Pečeme vše společně dalších 15 minut.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků