Hlavní obsah

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky tisíc lidí vyrazily v minulém a předminulém týdnu čekat do front před obchody. V zahraničí se totiž začaly prodávat televizní konzole nové generace Microsoft Xbox One a Sony PlayStation 4.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako první šel do prodeje PlayStation 4. Ten si za prvních 24 hodin pořídil milión lidí. [celá zpráva]

„Jsme nadšeni, že reakce spotřebitelů jsou tak fenomenální. Očekáváme, že nadšení mezi fanoušky bude pokračovat i poté, co spustíme prodeje v Evropě a Latinské Americe,“ prohlásil Andrew House, šéf herní divize společnosti Sony. V Česku by se PlayStation 4 měl začít prodávat 13. prosince.

Fanoušci PlayStationu čekali v New Yorku několik hodin na novou konzoliVideo: Novinky/Reuters

Novinka nabízí vyšší výkon a inteligentnější systém ovládání. Zajímavostí jsou také sociální funkce. Ve hrách se budou moci připojit k uživatelům jejich přátelé a poradit, jak obejít v titulu slepou uličku. Sony pro tyto účely vytvořilo vlastní sociální síť. Samozřejmostí je i přístup na Facebook či Twitter.

Nahradí více zařízení

Minulý týden se začal prodávat také nový Xbox One. Ten slaví stejné prodejní úspěchy jako PlayStation 4. Milión zákazníků si konzole od Microsoftu našla dokonce za méně než den. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První nadšenci se v Londýně dočkali nového XboxuVideo: Reuters

Novinka se totiž snaží zbavit nálepky ryze herní konzole a v domácnosti dovede nahradit více zařízení najednou. Microsoft chce díky tomu oslovit širší spektrum zákazníků. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový Xbox si do New Yorku přišly koupit i zombieVideo: Reuters

Microsoft Xbox One: multimediální centrum

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika, která kromě her dokáže přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení, či bezdrátový wi-fi adaptér k připojení na internet.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Podle zástupců amerického softwarového gigantu nabídnou tyto součástky dostatečný výkon i pro ty nejnáročnější hry. Hned v první vlně se počítá s příchodem desítek nových her. Chybět by mezi nimi neměly oblíbené tituly FIFA, Forza, Call of Duty, Madden NFL, NBA Live, Halo či Quantum Break.

Nová není jenom samotná televizní konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Ten bude Microsoft dodávat přímo s Xboxem One, protože bez něj by celý systém nedokázal využívat některé funkce. Podle tvůrců je druhá generace kinectu daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

  • Klady: šikovné funkce, intuitivní ovládání
  • Zápory: v Česku se začne prodávat až příští rok
  • Cena: 12 500 Kč

Sony PlayStation 4: vyšší výkon, inteligentnější systém

PlayStation 4 slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin. Také mizí nepříjemná vlastnost trojky, která otravovala snad každého hráče – čekání na stahování aktualizací před zahájením hry. Nově se načte část updatu a zbytek bude pokračovat na pozadí během hraní.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Jedním z lákadel novinky má být vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStation byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka bude postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, disponuje ale navíc dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: některé první kusy měly problémy s HDMI konektory
  • Cena: 10 500 Kč

Nintendo Wii U: první vlaštovka

Nintendo Wii U je často označováno jako první vlaštovka televizních konzolí nové generace. Přístroj se začal prodávat už na konci loňského roku. Konzole se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá nebo černá krabička se jednoduše připojí k televizoru.

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač, který se nazývá Wii U GamePad. Ten je totiž vybaven vlastním dotykovým displejem, který je používán i při hraní na televizi. Zároveň ale u některých her může být využit nezávisle na TV obrazovce, například na cestách. Ovladač je vybaven vestavěnou kamerou, mikrofonem i stylusem (speciálním perem) pro přesnější ovládání dotykové plochy.

Wii U i přes své nesporné přednosti zatím prodejní rekordy netrhá, za první dva měsíce prodeje si novinku koupily tři milióny lidí. Zástupci firmy dokonce snížili své odhady na prodejní výsledky pro letošní rok z 5,5 na 4 milióny přístrojů.

  • Klady: zajímavý způsob ovládání
  • Zápory: zatím není na trhu dost atraktivních titulů
  • Cena: 7000 Kč

Razer Edge: na cesty i k televizi

Především na univerzálnost sází zařízení Razer Edge. Nový tablet je totiž možné pomocí HDMI kabelu nebo dokonce i bezdrátově díky technologii WiDi připojit k televizoru. V takovémto režimu se přístroj promění v multimediální centrum i konzoli.

Foto: Razer

Razer Edge

K dispozici jsou totiž dva tradiční herní ovladače, které svým vzhledem připomínají gamepady od Xboxu 360. Ke hraní slouží kromě zmiňovaných ovladačů také 10,1“ dotykový displej. Ten nabídne rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů.

Výkonem patří model Razer Edge k tomu nejlepšímu na trhu. Pod jeho plastovými částmi se však ukrývá plnohodnotný procesor Intel Core i7 s frekvencí 1,9 GHz, který se v případě potřeby sám přetaktuje až na 3,0 GHz. O grafický výkon se pak stará dedikovaný čip nVidia GT640 LE GPU a až 8 GB operační paměti. Díky vysokému výkonu je možné na tabletu Edge spustit prakticky všechny tituly, které běží v operačním systému Windows.

  • Klady: poslouží na cestách i doma
  • Zápory: vyšší cena tabletu proti tradičním konzolím
  • Cena: od 26 000 Kč

Lenovo IdeaCentre Horizon: unikátní hybrid

S novinkou od Lenova, která běží v prostředí operačního systému Windows 8, je možné pracovat stejně jako s obyčejným počítačem. Daleko zajímavější je ale využití počítače coby pracovní desky stolu. K tomuto účelu Lenovo vyvinulo speciální masivní stojan s kolečky, aby se dalo se stolkem dobře manipulovat.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Pokud si ale myslíte, že IdeaCentre Horizon je v takovém stavu vhodný tak maximálně na prezentace, jste na omylu. Lenovo navázalo spolupráci s předními herními vydavateli, jako jsou Electronic Arts či Ubisoft, kteří vytvoří speciálně pro tento režim nové tituly.

Již v brzké budoucnosti by se tak měl objevit například sportovní titul ve stylu stolního hokeje, ve kterém si hráči budou pomocí speciálních adaptérů přehazovat virtuální puk. Právě díky spolupráci s herními studii je více než pravděpodobné, že podobné koncepce stolních počítačů přinesou na trh i další výrobci.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Základní konfigurace modelu IdeaCentre Horizon od společnosti Lenovo je vybavena 27palcovým dotykovým monitorem, procesorem Intel Core i3, grafickou kartou Nvidia Geforce GT 620M a 1TB.

  • Klady: interaktivní hraní
  • Zápory: zatím se v Česku neprodává
  • Cena: cca 35 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám