Hlavní obsah

Vánoce v exotice nabízí netradiční zážitek i útěk před svátečním stresem

Vánoce mohou být obdobím, kdy bez ohledu na sebepoctivější plánování může jít vše nečekaným směrem. Mnoho lidí cítí v tomto období velké napětí. Silné jedince nevyjímaje. Možnou alternativou ke klasickému vánočnímu shonu je odlet do exotických krajů. Poznejte během svátků jiné zvyklosti. Odcestujte někam, kde je kultura od té naší úplně odlišná, a užijte si ji.

Foto: Profimedia.cz

I takto mohou vypadat vaše Vánoce, odcestujete-li je oslavit na Nový Zéland. Štědrý den zde totiž slaví uprostřed léta.

Článek

Většina z nás si maluje úžasné bílé svátky, kdy se skupinky andělských dětí shromáždí před našimi domy, aby zazpívaly sladké vánoční koledy. Chtěli bychom mít perfektní večeři a bylo by skvělé, kdyby nám tetička koupila jiný dárek než loni a předloni.

Pokud je pro vás tento vytoužený obrázek jen nedostupným snem, potom byste měli zvážit nějakou jinou možnost. Vánoce v exotických krajích nabízejí úlevu od svátečního stresu i neomšelé vánoční zážitky.

V Indii zdobí mangovníky a banánovníky

V Asii žije relativně malý počet křesťanů, proto zde oslavy Vánoc nejsou tak rozšířené. V oblastech, kde se Vánoce slaví, lidé dodržují podobné zvyky jako na Západě. Navštěvují mše, zdobí vánoční stromky, rozdělují si dárky a zpívají koledy.

V Indii je hinduistickým zvykem na oslavu návratu slunce umístit na střechu domu zapálené olejové lampy. Křesťani v Indii oslavují Vánoce tak, že namísto vánočních stromků zdobí mangovníky a banánovníky. Jejich domovy září pestrými květy.

V Austrálii a na Novém Zélandu přichází prosinec právě uprostřed zdejšího léta. Mnoho lidí slaví Vánoce tak, že jdou na piknik na pláž. Děti školou povinné mají v období Vánoc šestitýdenní prázdniny. V mnoha městech se také zpívají koledy. Oblíbené vánoční menu zahrnuje krocana a ovocný pudink.

V Mexiku se napodobuje příchod těhotné Marie a Josefa

V Latinské Americe má zvláštní význam posledních devět dní před Vánocemi. Těmto dnům se říká posadas, což v překladu znamená ubytování či úkryt. Každý den z těchto devíti Mexičané ztvárňují hledání přístřeší pro Marii a Josefa o prvním Štědrém večeru.

Dvě děti nesou figury Marie a Josefa a jdou v čele procesí, které míří do určitého domu. Lidé zaklepou na dveře a žádají o přístřeší. Nejdříve jsou odmítnuti, ale nakonec je hostitelé přijmou.

Po každém ceremoniálu posady Mexičané hodují a slaví. Děti rády otevírají pinatu, barevnou papírovou figuru z papíru nebo hlíny, uvnitř které jsou sladkosti a malé dárky.

Pinata může mít tvar zvířete, elfa, hvězdy apod. Visí ze stropu a děti se zavázanýma očima se střídají a snaží se figuru trefit hůlkou. Když někdo pinatu prorazí, sladkosti a dárky spadnou na podlahu a děti se o ně začnou přetahovat.

V Argentině jsou zabalené děti vánočním pokrmem

Ve Venezuele mají lidé na Štědrý večer po návratu z půlnoční mše pozdní večeři. Většina těchto jídel zahrnuje tzv. hallacas, což jsou kukuřičné koláče plněné kuřecím, vepřovým a hovězím masem s kořením.

Oblíbeným vánočním pokrmem v Argentině jsou ninos envueltos (zabalené děti). Sestává se ze smotaných hovězích plátků plněných kořeněným mletým masem.

Děti v některých latinskoamerických zemích včetně Brazílie, Kolumbie a některých částí Mexika dostávají dárky na Štědrý den. V Argentině, Portoriku, Venezuele a většině oblastí v Mexiku přinášejí dárky mudrci, a to v předvečer Tří králů.

V Japonsku jsou křesťané menšinou, nicméně známé prvky Vánoc jsou zde stále častěji k vidění. Vyměňují se dárky, vánoční dekorace a žárovky zdobí obchodní centra. V zaplněných obchodech se dokonce objevuje i Santa Claus.

Štědrému dni na Filipínách předcházejí Mše kohouta

Na Filipínách se lidé zúčastňují Misas de Gallo (Mše kohouta), které se slaví v ranních hodinách každý den z posledních devíti před Vánocemi.

Na Štědrý den pořádají Filipínci průvody v ulicích, při kterých nesou barevné lucerny ve tvaru hvězdy, jimž se říká parols. Tyto lucerny jsou také k vidění v oknech většiny domů.

Na Štědrý večer se křesťané z celého světa scházejí na půlnoční mše v Betlémě, městě blízko Jeruzaléma, kde se narodil Ježíš. Klekají si, aby políbili stříbrnou hvězdu, která je umístěna v zemi přesně na tom místě, kde se údajně Ježíš narodil.

V Africe, stejně jako v Asii, nejsou oslavy Vánoc tolik rozšířené, protože ve většině afrických zemí je populace křesťanů velmi malá. Do Afriky přinesli vánoční zvyky misionáři, lidé v křesťanských komunitách většinou následují západní zvyky.

Afričané zpívají koledy a chorály vlastním jazykem. Hlavní oslavy se konají téměř o dva týdny později, na Tři krále.

V Etiopii slouží kněží etiopské ortodoxní církve vánoční bohoslužby 7. ledna.

Reklama

Související články

Belize: podmořský i pozemský ráj

Belize je poměrně malou zemí, ležící na východním pobřeží Střední Ameriky. Sousedí s Guatemalou, Mexikem a také s Karibským mořem. Hlavní turistickou atrakcí...

Výběr článků

Načítám