Hlavní obsah

Tradičnímu kaprovi konkuruje losos

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vánoční večeře je po generace spojena s kaprem a bramborovým salátem, ovšem v poslední době se Češi čím dál více poohlížejí i po jiných, v mnoha případech exotičtějších rybách. Zatímco v tradičních obchodech či u sádek na ulicích lidé stále kupují hlavně kapry, internetoví prodejci potravin zaznamenávají poptávku po lososovi, kambale nebo mečounovi.

Foto: František Petrák, Právo

Pečený losos v medovo-mandlové krustě

Článek

„Největší zájem během prosince bude samozřejmě o kapra, velmi silně mu ale bude u nás konkurovat losos, tuňák nebo treska. Určité procento lidí si pak pořizuje netradiční ryby,“ řekl Právu Michal Perlík ze společnosti Rohlík.cz. „Losos se stává rovnocennou náhradou za kapra,“ dodal.

Čím dál oblíbenější alternativu kapra podle něj představují exotičtější varianty, například žraločí maso či kambala. „Dokonce se několik zákazníků ptalo na to, zda budeme prodávat fugu, jednu z nejjedovatějších mořských ryb. To samozřejmě můžeme, ale máme velké obavy z případných zdravotních rizik,“ uvedl Perlík.

Trend potvrdil rovněž mediální zástupce internetového prodejce Košík.cz František Brož. „Kapr stále ještě vede, je však pravda, že významnou konkurenci mu dělají i jiné ryby, především treska, losos nebo pstruh. Roste zájem i o exotické druhy, třeba sumečky, divoké lososy, platýze nebo cizokrajné okouny. Zde však jde spíše o chuť zkusit přes svátky gastronomicky experimentovat,“ řekl Právu Brož.

Roste zájem o filety

V kamenných obchodech hrají prim kapři. „Zákazníci na Vánoce preferují tradičního českého kapra a jeho díly. Zároveň ale můžeme potvrdit, že roste zájem i o další ryby, lososa, pstruha, tolstolobika, tresku a okrajově také sumce. Ve vánočním čase si zákazníci rádi dopřejí to, co jim chutná, jsou ochotni více utrácet a zkoušet něco nového,“ potvrdila mluvčí prodejen Albert Barbora Vanko.

Cena kaprů lehce stoupne, a to na 85 korun u první kategorie a 95 Kč u výběrové kategorie

Kilo lososa se dá koupit od zhruba 400 Kč, podle druhu. Cena ale může přesáhnout i 600 Kč za kilogram.

Lidé podle Zdeňka Eiserta z Rybářství Třeboň začínají preferovat již zpracované ryby a zájem o živé ryby klesá. „V posledních letech roste zájem třeba o rybí filety. Některé domácnosti totiž kapra neumějí zpracovat celého, nedělají z vnitřností polévku a zbytky kapra by vyhodily,“ řekl Právu Eisert. „Zákazníci ocení, že za ně kapra vykucháme a naporcujeme,“ prohlásil Perlík.

Ryb bude dostatek

Ani přes letošní mimořádné sucho se lidé nedostatku sladkovodních ryb před Vánocemi obávat nemusejí. „Letos jsme ryb vylovili dostatek, i když nás pozlobilo sucho, kvůli kterému jsme měli vyšší náklady na přečerpávání a provzdušňovací techniku. Ryb na vánoční stůl ale bude dost,“ řekl Eisert.

Cena kaprů podle něho letos lehce stoupne, a to na 85 korun u kaprů první kategorie a 95 Kč u kaprů výběrové kategorie. Rybářství Třeboň letos třeba jen do hlavního města před letošními Vánocemi dodá asi 3000 metráků ryb, což při průměrné váze kapra 2,20 kg znamená bezmála 140 tisíc kaprů.

Reklama

Výběr článků

Načítám