Hlavní obsah

Tradiční recepty na linecké cukroví a ořechové šátečky neboli miminka

Novinky, das

Vánoční cukroví peče až 80 % českých domácností, nejčastěji kolem 8 druhů a mnohdy podle tradičních receptů děděných z generace na generaci. Mezi nejoblíbenější cukroví přitom patří linecké. Připravili jsme proto pro vás rodinný recept z Merhautova pekařství. Zároveň jsme přidali i recept na další oblíbené cukroví tzv. ořechové šátečky neboli miminka.

Tradiční linecké cukroví podle cukrářky Merhautova pekařstvíVideo: Novinky

 
Článek

Vyzkoušejte roky osvědčené recepty na tradiční cukroví, jež zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Tradiční linecké cukroví

Suroviny na těsto: 25 dkg másla, 35 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr), citronová kůra
Postup: V míse nejprve smícháme všechny suroviny najednou a uhněteme do hladkého těsta. Když máme těsto zpracované, necháme jej odpočinout, aby se nám lépe rozvalovalo.Následně těsto rozválíme na placku a vykrájíme kolečka jako spodní část a kytičky jako vrchní část. Poté pečeme 7 až 8 minut při 190 stupních na plechu vyloženém pečicím papírem.Po vychladnutí spojíme jednotlivé části rybízovou marmeládou. Poté můžeme posypat moučkovým cukrem.

Ořechové šátečky neboli miminka

Ořechové šátečky neboli MiminkaVideo: Novinky

Své další označení si ořechové šátečky vysloužily pro tvar, který připomíná novorozeňátka v zavinovačce.

Suroviny na těsto: 28 dkg másla, 28 dkg hladké mouky, 1 vejce, půl skořápky vodyNa náplň: 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru, 1 vejce, citronová kůra a trocha rumu
Postup: Suroviny na těsto smícháme dohromady až vznikne mazlavé těsto, které necháme ztuhnout v lednici. Poté si připravíme náplň z mletých ořechů, cukru, vejce, citronové kůry a rumu. Vše zamícháme dohromady, aby vznikl krém.Až těsto ztuhne, vyválíme z něj tenoučkou placku, ze které vykrájíme čtverečky, do kterých poté vložíme náplň a zabalíme do malých šátečků. Těsto poté vezmeme za růžky, které trochu vytáhneme a dáme k sobě. Dvakrát omotáme a přimáčkneme, aby se nám nerozlepilo. Nakonec vložíme na plech a pečeme na 200 až 220 stupňů. Délka se bude odvíjet dle barvy. Šátečky by měly být narůžovělé, jinak budou vysušené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám