Hlavní obsah

Tradiční recepty na linecké cukroví a ořechové šátečky neboli miminka

4. 12. 2018, 9:40
Novinky, das

Vánoční cukroví peče až 80 % českých domácností, nejčastěji kolem 8 druhů a mnohdy podle tradičních receptů děděných z generace na generaci. Mezi nejoblíbenější cukroví přitom patří linecké. Připravili jsme proto pro vás rodinný recept z Merhautova pekařství. Zároveň jsme přidali i recept na další oblíbené cukroví tzv. ořechové šátečky neboli miminka.

Tradiční linecké cukroví podle cukrářky Merhautova pekařstvíVideo: Novinky

 
Článek

Vyzkoušejte roky osvědčené recepty na tradiční cukroví, jež zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Tradiční linecké cukroví

Suroviny na těsto: 25 dkg másla, 35 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr), citronová kůra
Postup: V míse nejprve smícháme všechny suroviny najednou a uhněteme do hladkého těsta. Když máme těsto zpracované, necháme jej odpočinout, aby se nám lépe rozvalovalo.Následně těsto rozválíme na placku a vykrájíme kolečka jako spodní část a kytičky jako vrchní část. Poté pečeme 7 až 8 minut při 190 stupních na plechu vyloženém pečicím papírem.Po vychladnutí spojíme jednotlivé části rybízovou marmeládou. Poté můžeme posypat moučkovým cukrem.

Ořechové šátečky neboli miminka

Ořechové šátečky neboli MiminkaVideo: Novinky

Své další označení si ořechové šátečky vysloužily pro tvar, který připomíná novorozeňátka v zavinovačce.

Suroviny na těsto: 28 dkg másla, 28 dkg hladké mouky, 1 vejce, půl skořápky vodyNa náplň: 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru, 1 vejce, citronová kůra a trocha rumu
Postup: Suroviny na těsto smícháme dohromady až vznikne mazlavé těsto, které necháme ztuhnout v lednici. Poté si připravíme náplň z mletých ořechů, cukru, vejce, citronové kůry a rumu. Vše zamícháme dohromady, aby vznikl krém.Až těsto ztuhne, vyválíme z něj tenoučkou placku, ze které vykrájíme čtverečky, do kterých poté vložíme náplň a zabalíme do malých šátečků. Těsto poté vezmeme za růžky, které trochu vytáhneme a dáme k sobě. Dvakrát omotáme a přimáčkneme, aby se nám nerozlepilo. Nakonec vložíme na plech a pečeme na 200 až 220 stupňů. Délka se bude odvíjet dle barvy. Šátečky by měly být narůžovělé, jinak budou vysušené.

Reklama

Související články

Tradiční recepty na vánoční cukroví

13. 11. 2018, 10:31

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně vánočního čaje, balení dárků, těšení se na pohádky, ale hlavně kouzelná vůně vánočního cukroví. Tradiční recepty se dědí po...

Výběr článků