Hlavní obsah

Studenti vytvořili krásné adventní věnce a ozdobili stromky

– Praha
Novinky, vrb

Množství krásných a originálních vánočních dekorací dala vyniknout unikátní floristická soutěž ve vazbě a aranžování, kterou pořádá Střední odborná škola stavební a zahradnická v Praze na Jarově.

Studenti v soutěži vytvořili krásné adventní věnce, inspirujte seVideo: Novinky

 
Článek

Akce s názvem Flora Pragensis 2013 je jedinou floristickou soutěží s vánoční tématikou v Česku. Žáci Střední odborné školy stavební a zahradnické, která sídlí na Praze 9, soutěžili v disciplínách: tvorba adventního věnce, květinová výzdoba svátečního stolu a zdobení vánočního stromku. Dvacet nadaných chlapců a dívek vytvořilo širokou škálu adventních věnců a originálně ozdobených stromečků.

Nejšikovnější v tvorbě adventního věnce a zdobení stroku byla podle poroty studentka Lucie Kroutilová, jejímž koníčkem je právě manuální tvorba a všemožné dekorování. Vylosovala si zlatobílou kombinaci a práci stihla bez problémů v hodinovém limitu. „Líbí se mi ta kombinace zlaté a krémově bílé, na vršek stromku jsem uvázala místo hvězdy mašli,“ popisuje vítězka.

Adventní věnec tvořila ve stejných barvách. „Mám tam skořici, mašle, pomeranče, badyán a umělé ozdoby. Také je ve zlatobílé kombinaci, aby to ladilo ke stromečku,“ říká Lucie Kroutilová.

Umělé i přírodní materiály 

„Studenti použili materiály umělé i přírodní. Každý měl k dispozici stejné materiály, pouze se lišily barvou,“ sdělila Novinkám porotkyně a učitelka praxe Marie Weigrichtová ze SOŠ zahradnické Praha 9. Kritériem byl estetický dojem, zacházení s ozdobami, i to, zda je vše dobře technicky zpracováno. To platilo u stromečku i u adventního věnce.

„Věnec by měl mít krásný kulatý tvar. Kulatý proto, že to nám znázorňuje nekonečno,“ dodává Marie Weigrichtová. Dozdobování  by se podle ní mělo řídit typem interiéru. Pro moderní byty se hodí umělé a lesklé přízdoby.

Tam, kde je dřevěný nábytek, se zase krásně vyjímají dekorace typu oříšků, skořice a jablek.

Reklama

Související články

Vánoční pohlednice prožívají renesanci

Je tak milé otevřít poštovní schránku a najít v ní vánoční pohlednici. Ačkoli by se mohlo zdát, že mailová přání a sms zprávy vytlačily tradiční rukou psané...

Zpěvačka Lenny koledy nemusí

Zpěvačka Lenny studuje od října hudební skladbu v Londýně. Na svátky se ale chystá vrátit do Čech, aby je strávila se svými rodiči - zpěvačkou Lenkou Filipovou...

Výběr článků

Načítám