Hlavní obsah

Šest tipů na vánoční dárky pro kutily

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li doma kutila, určitě už vymýšlíte, čím ho pod stromečkem překvapit. Nechte se inspirovat našimi tipy. Třeba jsme přišli na něco, co vám uniklo.

Foto: Hornbach

Akumulátorový šroubovák JC Schwarz JAS 10,8V (2,0 Ah) je k mání se dvěma bateriemi v ceně. Ta činí 2490 korun.

Článek

Jedním z nejužitečnějších pomocníků každého, třeba i jen začínajícího kutila, je vrtací šroubovák. V současné době pak pro většinu běžných prací v domácnosti lze uvažovat už téměř výhradně o nářadí v akumulátorovém provedení.

S akušroubovákem je potom totiž možné vrtat kdekoli, bez nutnosti natahovat kabely od nejbližší zásuvky. Lze s ním pracovat venku, nebo ve sklepě apod.

Důležité je věnovat pozornost délce záruky, kvalitní nástroje ji mají klidně pětiletou. Pokud nemá váš kutil doma již jiné nářadí, je možné volit prakticky jakoukoli značku. V opačném případě bude velmi rád za nářadí od stejného výrobce používající stejný typ akubaterií.

Tipy na dárky pro vášnivé rybáře

Vánoce

Někteří výrobci dodávají k akušroubováku rovnou dvě akubaterie, aby bylo možné s jednou pracovat a druhou zatím nabít.

Kam s bity, šrouby a hřebíky?

Nemá-li kutil po ruce oddaného pomocníka, který by mu veškerý spojovací materiál držel a v příhodnou chvíli podával, ocení jistě praktický magnetický nátepník.

Nikoli proto, že by si jím měl léčit pochroumané zápěstí, ale proto, že si na něj před prací přichytí veškeré šroubky, bity, matičky, hřebíky a další materiál, který tak má neustále po ruce a nemusí kvůli každé jednotlivosti slézat například ze štaflí, nebo vše nepohodlně držet v ruce, nebo dokonce v puse.

Jeden nástroj pro mnoho funkcí

Pokud se kutil vypraví kamkoli na cesty, je vysoce pravděpodobné, že nebude chtít zůstat nepřipravený na všechny situace, že by se chtěl nechat zaskočit nějakou závadou. Pro takovou příležitost je dobré mu pořídit multifunkční nářadí v jednom, které může mít neustále při ruce.

Tipy na drobnosti, které pod stromečkem potěší a moc nestojí

Vánoce

Podle toho, jakým pracím se věnuje nejčastěji, lze volit konkrétní složení multifunkčního nástroje, většinu prací ale dobře zvládne už se základní variantou. Získá tak pomocníka s více než dvěma desítkami funkcí.

Sada ručního nářadí

Ačkoli lze spoustu práce zastat s pomocí elektrického nástroje, jsou chvíle, kdy musí nastoupit šikovnost a manuální síla. Každý kutil proto nepochybně ocení kufřík s bohatou zásobou nářadí. Základem takových sad bývá velká a malá ráčna s pořádnou baterií „ořechů” a bitů.

Velmi praktické je pak doplnění této sady nejrůznějšími nástavci umožňujícími pracovat i v netradičních podmínkách s nutností nestandardního náklonu, případně rovnou šroubování „za roh”. Praktické jsou rovněž inbusové klíče v nejrůznějších velikostech a T-vratidlo.

U nářadí sledujeme především materiál, z nějž jsou jednotlivé nástroje vyrobeny. Vyhýbáme se těm, které jsou z měkkých kovů.

Přímočará pila

K velmi univerzálním pomocníkům, které každý kutil ocení v dílně, ale i doma, patří přímočará pilka. Hodí se pro kratší rovné i nepravidelné řezy, případně pro uzavřené výřezy.

Chytré nářadí, které potěší každého kutila

Tipy a trendy

Lze s ní dobře řezat prkna, překližku, dřevotřísku, ale také plasty, eventuálně plech a další tvrdší materiály. List se upíná do nástroje pomocí rychloupínacího sklíčidla, praktická je možnost nastavení rychlosti kmitů, nižší otáčky snižují opotřebení listů.

Velmi praktickou možností je nastavení úhlu řezu, respektive odklon pilového listu. Podobně, jako ostatní nástroje, jsou i přímočaré pily v nabídce v akumulátorové variantě.

Okružní pila

Také ruční okružní pily lze dnes už volit v akumulátorové verzi - opět se zaměříme na značku výrobce, od nějž již náš domácí kutil nějaké nástroje a tudíž i akumulátory má.

Pokud ne, máme opět volnou ruku. Okružní pily jsou praktické pro vedení dlouhých, ovšem ne příliš hlubokých řezů. Lze s nimi řezat i pokosy.

Nástroje bývají často vybavené laserovým ukazovátkem usnadňujícím přesné vedení při řezu. Při výběru je vhodné věnovat pozornost nejen výkonu nástroje, ale také provedení rukojeti.

Reklama

Související témata:

Související články

Čistá dílna? To znamená bez prachu

Dílenský vysavač není dobrý jen pro udržování pořádku v dílně, garáži a dalších technických místnostech. Současně je ideálním doplňkem elektrického nářadí.

Pracovní stolky, které nepřekážejí

Ať už máte skvěle vybavenou dílnu nebo jen skromný kutilský koutek, skládací stolek vám udělá vždy dobrou službu. Navíc si ho můžete vzít s sebou na montáž.

Co by nemělo chybět v dílně každého kutila

Dílna či garáž je prostor, kde je muž sám sebou. Tvoří, kutí, sní, a přitom aktivně odpočívá. Když do místnosti nakoukne žena, možná se zděsí. Nebo také ne....

Výběr článků

Načítám