Hlavní obsah

Se sbíráním sněhových koulí začala nevinně, dnes má největší kolekci na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vánočním svátkům patří kromě jiného také sněhové koule, které někdo může znát i pod názvem sněhová těžítka. Největší sbírku na světě vlastní Číňanka Wendy Suenová, která jich má 4238. Díky tomu se může pochlubit i zápisem v Guinnessově knize rekordů. S koníčkem přitom začala nevinně, když od manžela dostala v roce 2001 jednu jako dárek.

Foto: Profimedia.cz

Ve sbírce je přes čtyři tisíce těžítek.

Článek

Pro padesátiletou Suenovou, která se sbírání vánočních ozdob věnuje zhruba dvacet let, neznamenají koule jen předměty na poličku, ale také symbol lásky. Za dvě desítky let už za svůj koníček utratila v přepočtu 3,7 milionu korun.

Světový rekord drží nepřetržitě od roku 2005, kdy měla „pouze” 904 sněhových koulí. V posledních letech se každopádně musí v pořizování nových přírůstků krotit. Ačkoliv má pro koule vyhrazenu ve svém domě v Hongkongu místnost o velikosti 200 metrů čtverečních, dochází jí na policích místo.

Sklep paneláku ukrývá desetimetrový pohyblivý betlém. Kutil ho vyřezává už 48 let

Vánoce

„Kdykoliv vidím nové těžítko, musím se rozhodnout, zda pro mě má cenu a jestli odpovídá mým kritériím. Vzrušuje mě rozšiřovat sbírku. Je to tak příjemné, až to nejde popsat slovy,” říká rekordmanka a milovnice Vánoc pro server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Se sbíráním vánočních ozdob začala Číňanka před 20 lety.

Některé z koulí mají vysokou hodnotu. Příkladem je ta od společnosti Louis Vuitton, za kterou Suenová zaplatila v přepočtu 220 tisíc korun.

„Mám všechny uspořádané v různých zónách, třeba podle barvy a tematiky. Mám takové muzeum a když mi není nejlíp, jdu si je prohlédnout. Vyvolává to ve mně mnoho vzpomínek,” říká.

„Každý rok strávím nejméně týden úklidem celé místnosti. Ráda si s těžítky zatřesu, zatančím si a mám radost. Navíc pokaždé, když někam cestuji, mám za cíl hledat sněhové koule, abych si kousek zážitku přivezla i domů,” dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám