Hlavní obsah

Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře

Jedním z tradičních druhů cukroví jsou ořechové pracny neboli medvědí tlapky. Pekly je už naše prababičky. Příprava na těsto není složitá, jediné, co potřebujete navíc, jsou formičky. Zkuste si letos připravit toto cukroví podle receptu cukráře Jana Moučky ze Strančic.

Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře

Vůně čerstvě pečeného cukroví dotváří tu pravou vánoční atmosféru. Historie pečení cukroví přitom sahá až do 16. století, kdy jej pekli pohané, aby ochránili rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Vánoční cukroví totiž dle nich mělo tajemnou moc a vázalo se k němu mnoho rituálů, mýtů a pověr.

Nejčastěji mělo cukroví tvary, jež symbolizovaly zvířata ve chlévě a také kuliček, které symbolizovaly slunce. Cukroví se věšelo na ovocné stromy, aby v příštím roce plodily ovoce, dále pak na domy, aby se v nich drželo štěstí a chlévy, aby zvířata prospívala. Zbylé cukroví se rozdalo mezi příbuzné.

Jaké tipy je dobré dodržovat?

Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby uprostřed zůstal důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

 INGREDIENCE
  • 250 g hladké mouky
  • 85 g mletých vlašských ořechů
  • 160 g moučkového cukru
  • 15 g kakaa
  • 10 g mleté skořice
  • 160 vychlazeného másla

POSTUP:

  • Nejdříve spojíme suché ingredience.
  • Poté do nich vmícháme studené máslo.
  • Zamícháme a necháme odpočinout dvě až tři hodiny v lednici.
  • Poté, co se těsto uleží, plníme ho do formiček.
  • Plné formy následně dáme na plech a do trouby na 150 stupňů zhruba na 15 minut.
  • Po dopečení je potřeba, aby se pracny ještě za tepla vyjmuly z formiček.
  • Následně je obalíme v moučkovém cukru se skořicí.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků