Hlavní obsah

První adventní nedělí nadešel čas rozjímání a příprav

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná advent. Čas, který mají mnozí z nás spjatý s předvánočními přípravami, ale také mnohdy se stresem, abychom vše za čtyři týdny stihli. Místo tradičního shonu možná nadešel čas vrátit se k podstatě oslav Vánoc, a tedy k původním křesťanským tradicím.

Foto: Profimedia.cz

První adventní neděle

Článek

Počátkem adventu nadešlo období čtyř neděl před vánočními svátky, kdy se věřící připravují na narození Ježíše Krista, a to tak, že rozjímají v kostelech a dodržují půst - střídmě se stravují, nepijí alkohol a vynechávají zábavy.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Postupně přitom zapalují svíce na svém adventním věnci, který je nejen ozdobou každé domácnosti, ale má i svou symboliku.

Původně měl v katolických zemích věnec čtyři svíčky, z nichž tři byly fialové (modré) a jedna růžová. Fialová (modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání.

Na první adventní neděli se zapaluje první fialová svíčka, tzv. svíce proroků, která je památkou na proroky, jež předpověděli narození Ježíše Krista. Pro obyčejné lidi je symbolem nadějí v lepší časy a ve splnění přání. Následující svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček.

Blíží se advent. Vyrobte si doma adventní věnec

Vánoce

Druhá svíčka je také fialová a je nazývána tzv. betlémskou, přičemž reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Druhá svíčka také symbolizuje přání míru, a to jak v srdci, tak ve světě.

O třetí adventní neděli se zapaluje růžová svíčka tzv. pastýřská, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz. Pro mnohé lidi je také symbolem přátelství a díků za všechny blízké.

Čtvrtá svíčka je opět fialová, je nazývána andělskou a představuje mír a pokoj. Pro většinu lidí je pak symbolem bezpodmínečné lásky. Čtvrtá adventní neděle v roce 2020 připadá na 20. prosince.

O Štědrém večeru se pak dává doprostřed věnce pátá bílá svíčka, která se nazývá Kristova a představuje život Ježíše Krista, který má přijít na svět.

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Rada na závěr

Advent by měl být správně dobou zklidnění, rozjímání a dobročinnosti. Tak, jak tomu bylo u našich předků, kteří se po usilovné práci od jara do podzimu chystali na zimní odpočinek. Proto zapomeňte na všechen hon za dárky a věcmi spjatými s konzumem a zkuste alespoň letošní Vánoce strávit trošku jinak.

Tím, že budete věnovat čas sami sobě a svým nejbližším, budete obohaceni mnohem víc než poté sebedokonalejším dárkem pod stromečkem. O to víc, pokud jste kvůli všem letošním omezením ve finanční tísni.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

A pokud nestrádáte, pak myslete především na ty, kteří to letos opravdu neměli vůbec jednoduché. Vězte, že letos se v mnoha domácnostech počítá úplně každý důvod k radosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční výzdobou proti úzkosti a stresu

Letošní rok byl bez nadsázky velkou životní zkouškou pro všechny. Prověřeny byly nejen vztahy, ale také rodinné rozpočty, psychika a krizové plány. I proto je...

Výběr článků

Načítám