Hlavní obsah

Pařížskou třídu Champs-Elysées ozářilo specifické vánoční osvětlení

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná pařížská třída Avenue des Champs-Elysées patří každoročně ve vánoční výzdobě ke skutečným perlám. Nejinak tomu je i v letošním roce. U slavnostního rozsvěcení ve středu 23. listopadu byli přítomni starosta Paříže Bertrand Delanoe a herečka Audrey Tautou.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční vánoční osvětlení pařížské třídy Champs-Elysées

Článek

Každoroční výzdoba na této slavné pařížské třídě patří ke zdejším unikátům, které lákají stovky turistů z celého světa. Návrháři letošního osvětlení, Koert Vermeulen a Marcos Vinals Bossols z belgické společnosti ACT Lighting Design, vsadili na poněkud odlišnější vzezření. Jednotlivé stromy lemující třídu tak zdobí na první pohled poněkud prapodivné zářivé kruhy měnící barvu v určitých intervalech.

Foto: Profimedia.cz

Z celkového počtu 588 stromů je ozdobeno 200 z nich.

Designéři se zúčastnili mezinárodní soutěže, která měla za cíl hledat netradiční možnosti osvětlení třídy Champs-Elysées. Jejich návrh byl mezi nejlepšími, odměnou jim proto byla možnost autorského osvětlení slavné pařížské ulice.

"Naším hlavním bodem bylo představit něco, co by bylo v kontrastu se zažitou minulostí. Přinášíme tak nejen nový koncept, ale i design a nový vzhled a estetiku, prostě něco, co není v žádném spojení s tradičním pojetím Vánoc," uvedl v rozhovoru jeden z autorů Marcos Vinals Bossols.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Paříže Bertrand Delanoe a herečka Audrey Tautou

Na Champs-Elysées je celkem 588 stromů v délce 2,4 kilometru. Netradičním osvětlením je ozdobeno 200 z nich. Každá ozdoba jednotlivého stromu sestává ze tří kruhů a šesti LED pásů.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská Avenue des Champs-Elysées

Ačkoli je na tuto netypickou výzdobu potřeba vcelku velké množství elektrické energie, autoři tvrdí, že díky Led světlům je tato podívaná mnohem ekologičtější, než byly výzdoby v minulých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám