Hlavní obsah

Nestárnoucí pohádka Pyšná princezna táhne k obrazovkám nejen o Vánocích

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by si nepamatoval princeznu Krasomilu a krále Miroslava. Černobílá pohádka Bořivoje Zemana z roku 1952 Pyšná princezna patří k nejoblíbenějším filmům a na českých obrazovkách se stále často objevuje.

Foto: Československý státní film

Alena Vránová (v té době Kohoutová) a Vladimír Ráž ve filmu Pyšná princezna

Článek

Snad každý Čech viděl film o princezně, která pro svou pýchu odmítala nápadníky, až se neodbytný vládce nedalekého království vydal do jejího paláce. V přestrojení za zahradníka ji nenápadně učil pokoře.

Na české obrazovky si Pyšná princezna nachází cestu po celý rok, tradičně je vysílána i během Vánoc. V roce 2022 ji ČT 1 zařazuje na Štědrý den 24. prosince od 7:40.

Princezna Krasomila a král Miroslav

Pro představitelku princezny Krasomily Alenu Vránovou šlo o nejslavnější roli, díky níž ji každý zná. Sama však z toho příliš nadšená není.

„Naštěstí mám obecenstvo, které dobře ví, že jsem za život zahrála víc než princeznu Krasomilu. Takže se zase tolik nezlobím,“ prohlásila herečka v rozhovoru pro Právo v roce 2011.

V té době vystupovala jako Alena Kohoutová, byla tehdy provdaná za spisovatele Pavla Kohouta. S ním se však rozvedla, jelikož se během natáčení zamilovala do představitele krále Miroslava, Vladimíra Ráže, který byl v té době sám ženatý a měl syna Martina.

Vzali se, později se jim narodila dcera Markéta, ale manželství skončilo rozvodem a Ráž se poté oženil potřetí. I z tohoto svazku měl potomka, narodila se mu dcera Veronika.

Alena Vránová: Herecký osud si člověk vytváří sám

Styl

Další postavy

Zapomnětlivého nerozhodného krále Půlnočního království ztvárnil Stanislav Neumann, syn S. K. Neumanna. Do podoby starého panovníka ho museli výrazně maskovat, neboť Neumannovi bylo v době natáčení jen 50 let.

Roli vychytralého královského rádce zastal Miloš Kopecký. Ve filmu si zahrál i herec a výtvarník Miloš Nesvadba, představoval prince ze Země zacházejícího slunce, který se ucházel o ruku princezny Krasomily.

Nejznámější hlášky z filmu Pyšná princezna
Našli, moji rádcové? Našli, našli?
Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil.
Princezna je v dobrých rukou krále Miroslava.
Kdo zlu neodporuje, sám se proviňuje!
Já jsem myslil, že to byla rota lupičů – a oni to byli jen výběrčí daní!
Pamatuj si ševče: Nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj.

Kde se pohádka natáčela?

Film se proslavil i skvostným výběrem míst pro natáčení. Režisér Bořivoj Zeman si zvolil zejména jižní Čechy. Krasomila, dcera vladaře Půlnočního království, žila na zámku v Hluboké nad Vltavou. Natáčelo se i v Českém Krumlově či Třeboni.

Díky umění střihu zvládla princezna hodit míček na asi 25 kilometrů. Mrštila jej po králi Miroslavovi přes mříž ze zahrady hlubockého zámku. Na pozadí za Miroslavem je však patrná Třeboň. Mříž samotná také nebyla skutečnou součástí zahrady, drželi ji členové štábu.

Část filmu se natáčela v Českém Švýcarsku, kde jej připomíná i replika domku jako součást naučné stezky Česká silnice.

Natáčecí místa známých českých pohádek: kde se točily a kam se podíváte i dnes

Tipy na výlety

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nové pohádky na Vánoce budou, slibuje ČT

Jedna z posledních jistot neselhala, na Vánoce budou alespoň nové pohádky. Vojta Kotek se ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě dozví, jak mocná je láska,...

Výběr článků

Načítám