Hlavní obsah

Nejlepším cukrovím jsou vanilkové rohlíčky, rozhodli čtenáři Novinek

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vanilkové rohlíčky - to je cukroví, které vyhrálo na plné čáře u čtenářů Novinek. Milují ho bez rozdílu děti i dospělí.

Upečte si kokosové trojlístky s modelkou Lucií Váchovou- KřížkovouVideo: Novinky

 
Článek

Velkou radost nám udělal zájem našich čtenářů a tipy a recepty na cukroví, které nám do redakce poslali. Nechybí mezi nimi klasika, ale ani zajímavé nápady např. sušené ovoce máčené v čokoládě, nebo burizony v karamelu.

Paní Vlasta Hrmelová z Ostravy nám napsala, že její rodina má nejraději vanilkové rohlíčky recept ale tají, linecké, rumové kuličky a kokosové cukroví. Vanilkové rohlíčky spolu s kávovými zrny a slepovaným lineckým cukrovím, vyhrávají i u rodiny paní Štěrbové.

Recept na skořicové hvězdičky nám poslala Hana Páčová. Sdělila nám, že hvězdičky se sní jako první.  "Máme i 30 druhů cukroví - různé ořechové, kokosové, linecké - s různými náplněmi. Vánoční cukroví peču v práci i doma," napsala Hana Páčová.

Foto: Profimedia.cz

Recept na skořicové hvězdičky

Ze tří bílků ušleháme sníh a přimícháme 400 g moučkového cukru. Jednu čtvrtinu dáme stranou a do zbytku sněhu vmícháme 500 g neloupaných mletých mandlí, (můžou být i ořechy, ale s mandlemi jsou lepší). Následuje 1,5 lžíce skořice a 2 lžíce citronové šťávy. Vyválíme plát na tloušťku 1 cm, vykrajujeme různě velké hvězdičky a klademe na plech. Potřeme cukrovým sněhem, necháme přes noc zaschnout a pak pečeme při 200 stupních 4-5 minut. Vypadají pracně, ale jsou výtečné.

Mezi blízkými Edity Seidendorfové jsou také na prvním místě vanilkové rohlíčky. Následuje slepované linecké cukroví, třené rohlíčky, linecké plněné rozemletými mandlemi a spojené medem, išelské dortíčky, ořechy s marmeládou a plněné mušličky.

Děti Hanky Sejvalové naopak milují sušené ovoce (švestky, meruňky a brusinky) máčené v čokoládě. "Napíchnu ovoce na špejli, namáčím v rozpuštěné čokoládě a nechám ztuhnout na pečicím papíru," napsala nám.

Věra Benešová má podle svých slov nejraději pracny a vanilkové rohlíčky, pečené podle receptu od maminky.

Vanilkové rohlíčky a linecké jsou na prvním místě i u čtenářky Beky. "Dále nejrůznější nepečené cukroví a to třeba vosí hnízda, rumové kuličky v kokosu apod. Bez cukroví nejsou vánoce," napsala Beky.

Foto: Profimedia.cz

Burizony v karamelu

Naopak u rodiny Elišky Čamkové z Vsiska jsou nejoblíbenější burizony v karamelu. "Je to výborné a přitom docela jednoduché a z talíře zmizí jako první," sdělila nám a poskytla recept.

Budeme na ně potřebovat 350 g cukru krupice, 1 salko, 250g másla, 2,5 - 3 balíčky bílých burizonů. Pozvolna v hrnci rozpustíme cukr krupice na karamel, přidáme salko a celé máslo. Dobře promícháme a přivedeme k varu. Nakonec přimícháme burizony, promícháme a necháme trochu vychladnout. Z ještě teplé hmoty tvoříme válečky vysoké asi 3 cm a široké 4 cm, které po vychladnutí zabalíme do alobalu, uložíme do lednice a až ztuhnou, tak je krájíme na tenké plátky.

Hanka Kratochvílová má podle svých slov nejraději vanilkové rohlíčky a čokoládové dortíčky s ořechem.

Nejoblíbenějším vánočním cukrovím v rodině paní Weissové jsou perníky, následuje kokosová nepečená roláda s rumem a linecké slepované.

Ivan Klímek nám poslal fotku, která může inspirovat k ozdobení upečených perníčků. "Není to můj nápad, ale velmi se mi líbil," uvedl.

Medové trubičky

Oblíbeným cukrovím doma u Renaty Střížové jsou medové trubičky, po kterých se prý vždy velice rychle zapráší. I ona nám poskytla svůj recept jak na ně:

Potřebovat budeme 340 g hladké mouky, 250 g cukr moučka, 2 vejce, 80 g medu, 1/2 lžičky jedlé sody. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na tenčí placku a vykrájíme na malá kolečka. Pečeme na vymazaném plechu po 5 - 6 kolečkách při teplotě 180'C. Ještě za horka je stáčíme pomocí vařečky tak, aby nám vznikly trubičky. Necháme vychladit a plníme krémem.

Krém vyrobíme z 2 dcl mléka, kdy v 1 dcl mléka rozmícháme 1 vanilkový cukr a 2 lžíce krupice. Druhou deci mléka dáme vařit, při varu smícháme a uvaříme. V míse si utřeme 20 dkg másla a 12 dkg cukr moučky - podle chuti přidáme rum, nebo rumové aroma, pak smícháme spolu s uvařeným krémem a vyšleháme. Plníme cukrářským sáčkem a oba konce máčíme v  čokoládové polevě.

Višňové koule a kokosky

Pan Ladislav Pol nám poskytl návod na višňové koule.

Připravíme si  25 dg mletých dětských piškotů, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla (Hera), 3 lžíce kakaa a 3 lžíce rumu. Piškoty smícháme s cukrem, kakaem, zapracujeme máslo a dochutíme rumem. Do kousků těsta zabalíme višni naloženou v rumu. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce (strouhané čokoládě)….

Tradiční kokosky zase vedou u Karla Liebla. I on nám svěřil svůj recept:

Připravíme si 5 bílků, 25 dkg práškového cukru a 25 dkg kokosu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme cukr a kokos. Na pečícím papíře uděláme malinké bochánky. Pečeme v rozehřáté troubě do zlatova při teplotě 100 - 120 stupňů (spíše kokosky sušíme).

Pracičky a vídeňské rohlíčky

Pracičky, vídeňské rohlíčky a ořechy milují Hořejšovi z Přelouče. I oni se s námi podělili o recepty.

Pracičky: 15 dkg hladké mouky, 9 dkg cukru, 15 dkg oříšků, 12 dkg másla, 2 žloutky, citrónová kůra, skořice, hřebíček. Zpracujeme v těsto, které necháme odpočinout, potom tvoříme rohlíčky, které upečeme při 170°C do růžova a obalujeme v cukru.

Vídeňské rohlíčky: 25 dkg hladké mouky, 18 dkg cukru, 10 dkg lískových oříšků, 6 dkg cukr moučka, 2 žloutky, citrónové kůry. Oříšky na pánvi opražíme a horké vyjmeme v utěrce, pak umeleme. Těsto necháme jednu hodinu odpočinout v chladu. Pak tvoříme rohlíčky, které upečeme a poté obalujeme v cukru.

Ořechy: 35 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 15 dkg ořechů, 20 dkg cukr práškový, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa. Těsto dáme do formiček, upečeme, naplníme krémem, můžeme zdobit čokoládovou polevou. Na náplň potřebujeme 12 dkg cukru, 50 g mletých ořechů, 30 g kakaa, 10 dkg Hery, 2 dcl mléka. Převaříme mléko s cukrem, ořechy, kakaem a ve studené lázni vychladíme. Heru dáme do pěny a po částech vychladlou hmotu.

Foto: Novinky

I cukroví může být tzv. zdravé

Tereza Loudová má ráda zdravou variantu cukroví, například datle plněné ořechy. I své oblíbené vanilkové rohlíčky nyní raději jí ve zdravější variantě, tzn. vyrobené ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství, celozrnné mouky (příp. kombinace bílé a celozrnné), neztuženého rostlinného tuku, medu nebo jiných přírodních sladidel jako obilných sladů a sirupů, agávového sirupu, případně třtinového cukru.

Reklama

Související články

České ženy pečou vánočku už sedm století

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na...

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám