Hlavní obsah

Natali Ruden slaví Vánoce dvakrát, nezapomíná ani na ukrajinské tradice

Novinky, Jiří Čeladník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou pro módní návrhářku Natali Ruden nejmilovanějšími svátky v roce. I letos je plánuje trávit s rodinou. Pevně věří, že jí i přes pandemii koronaviru bude dělat společnost i syn Filip, který studuje ve Velké Británii.

Foto: archiv N. Ruden

Natali Ruden slaví české Vánoce, ale na rodnou zemi nezapomíná.

Článek

Česká návrhářka s ukrajinskými kořeny žije víc jak dvacet let v České republice a tak si osvojila také místní zvyky.

„Žijeme všichni v Česku, proto i naše Vánoce jsou české, s tradiční večeří, stromečkem a rozdáváním dárků, ale nezapomínáme na své kořeny. Naše rodina je pravoslavného vyznání, a podle juliánského kalendáře se slaví Vánoce 6. ledna, syn Filip je ale Čech, byl pokřtěn v katolickém kostele, a tak máme štěstí, že v naší rodině slavíme Vánoce dvakrát, a to podle obou tradic,“ usmívá se Natali.

Butik Natali Ruden se nachází pár metrů od Staroměstského náměstí a tak si návrhářka dobře uvědomuje, že letošní svátky jsou jiné. „Jsem zvyklá na davy lidí, které proudí kolem. V jiných letech to všude vonělo jehličím, punčem a purpurou, děti se radovaly z jesliček se živým oslíkem, turisté obdivovali zářící strom. Letos bude všechno skromnější, obava z koronaviru se podepíše i na vánočních trzích,“ krčí rameny Natali a jedním dechem popisuje ještě další změnu, kterou pociťuje.

Adventní kalendáře zpříjemní i letošní čekání na Ježíška - dětem i dospělým

Vánoce

„Na Ukrajině je zvykem, že Vánoce, jakožto nejkrásnější svátky v roce, chtějí ženy přivítat v nových šatech. Naučila jsem to i své zákaznice, a tak před Vánocemi můj butik praskal ve švech. Letos to bude jinak, snad si to napřesrok vynahradíme.“

A jaké konkrétní obyčeje návrhářka dodržuje?

„Když byl Filip menší, dodržovali jsme půvabnou tradici – chodili jsme na procházku na Pražský hrad, pak Malou Stranou dolů a přes Karlův most na Staroměstské náměstí. Tehdy ještě občas v zimě sněžilo.

Praha je útulné město, proto má tu výhodu, že projdete její historické centrum za dvě tři hodiny, to se vám v Paříži nepodaří. V posledních letech mi učaroval český zvyk chodit na Štědrý den na šneky, uvidíme, jestli se mi to letos podaří.

Nu a pak už jsme se těšili na balení dárků, to až Filip přestal věřit na Ježíška. Podvečer zabraly přípravy na večeři, ráda prostírám i ve všední den, natož na Štědrý večer. Dům musí být krásně vyzdobený a musí vonět cukrovím,“ říká zasněně.

I Santové se musejí přizpůsobit covid době, připravují se na online setkávání s dětmi

Vánoce

Zajímali jsme se i o to, jaké zvyky si přenesla ze země, kde se narodila. „Pravoslavné Vánoce jsou bohaté, na stole musí být dvanáct jídel a nikdy nesmí chybět kutia, sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem. Maso se nejí, jen ryby.

Samozřejmě, my máme vše, co se jí na Štědrý večer v Česku - salát, ryby, ale dodržujeme některé milé zvyky sváteční večeře. U stolu se nesmí moc mluvit, během večeře nikdo nesmí vstávat, jen paní domu, jedno místo necháváme volné pro pocestného, svíčky musejí dohořet a z každého chodu musí na talíři trochu zůstat,“ říká Natali Ruden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám