Hlavní obsah

Na vánočním stole nesmí chybět vánočka

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na Vánoce vánočku. Vánočka patří na sváteční stůl a má u nás velkou tradici. České maminky, babičky i tety ji na Vánoce pečou už minimálně po sedm století.

Foto: Profimedia.cz

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince.

Článek

Úplně poprvé se zmínil o tomto sladkém vánočním pečivu Petr Chelčický v první polovině 15. století. Nazýval ho staročeským slovem „calta“.

Naši předkové měli pro vánočku celou řadu dalších krajových názvů – štědrovka, štědrovice, štědrovečernice, húska, ceplík, pletanka, pletenice, či štráfka.

Jako první dostával po nakrojení vánočky plátek hospodář na znamení budoucí štědré úrody obilí. Staročeskou tradicí býval i zapečený penízek, jehož nálezce měl být v nadcházejícím novém roce zdravý jako rybička.

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince – tedy vlastně malého Ježíška.

Vánočka: tradiční symbol českých Vánoc

Vánoce

Domácí vánočka

Suroviny: Citrónová šťáva (cca 3 dkg), špetka citrónové kůry, 8 dkg cukru moučky, 3 dkg kvásku, 1 lžička kypřícího prášku, 3 dkg mandlí, 10 dkg másla, 3/16 l mléka, 1/2 kg polohrubé mouky, 5 dkg rozinek, 1/2 dkg soli, 2 vaječné žloutky a 1 ks na potření.

Postup: Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme, až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 litru vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

Do další mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru, dobře promícháme a pak do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme žloutky a zakynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem vše promícháme v těsto a nakonec k němu přidáme rozinky, nakrájené mandle, citronovou šťávu. Těsto dobře propracujeme a necháme je zkynout.

Zkynuté těsto promícháme vařečkou, aby kleslo, a necháme opět kynout. Opakujeme 2x - 3x. Zkynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl pak na další tři stejné kusy a druhý díl pak na stejných pět kusů. Z těchto kusů vyválíme prameny stejně dlouhé.

Tři stejně dlouhé prameny spleteme, upletený cop pak přendáme na pomaštěný papír na plechu, po délce středem copu promáčkneme mělký žlábek a potřeme jej bílkem. Tři tenčí prameny opět pletením spojíme a položíme na první pletivo. Střed opět po délce trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme a položíme na pletivo a jejich konce podsuneme pod vánočku.

Upletenou vánočku necháme asi 1/2 hodiny kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme sloupnutými a na plátky nakrájenými mandlemi a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny. Před dopékáním chráníme povrch vánočky mastným papírem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správný vánoční stromeček

Už druhá adventní neděle je za námi a kromě vánočních dárků je třeba nakoupit také stromek. Inspirujte se našimi radami. Uvidíte, že vybrat ten pravý a udržet...

Jak hodovat o Vánocích a přitom nepřibrat

Chcete si o Vánocích dopřávat do sytosti všech těch pochoutek a cukroví, a přitom nepřibrat? Pak máte jedinou možnost, zapomeňte na dny strávené na gauči...

Výběr článků

Načítám