Hlavní obsah

Na Štědrý den bude až 12 stupňů, meteorologové vyřešili rébus

Meteorologové v pátek upřesnili předpověď počasí na Štědrý den. Doposud modely slibovaly buď třeskuté mrazy, nebo naopak velmi teplou variantu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nyní očekává, že teploty 24. prosince budou šplhat až k 12 stupňům Celsia.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vánoční smrk v centru Prahy

Článek

Nejtepleji bude podle ČHMÚ na jihu Čech, na Plzeňsku a v Praze, v ostatních oblastech Čech by měly panovat teploty kolem 10 stupňů Celsia.

"Na Moravě a ve Slezsku bude ve srovnání s Čechami chladněji, přesto ale mrznout nebude, denní maxima budou kolem čtyř stupňů," uvedl ČHMÚ. Teploty nad bodem mrazu by se v důsledku jihozápadního proudění měly udržet až do Silvestra.

Nejistotu ohledně vánoční předpovědi způsoboval souběžný výskyt dvou jevů, které mohly do počasí u nás promluvit. Na severovýchodě se vytvořila oblast vyššího tlaku vzduchu, která k nám měla přinést jasné počasí s teplotami hluboko pod bodem mrazu. Dominantní se ale nakonec ukázala být teplá fronta postupující od západu, jejíž teplé proudění vyžene teploty až téměř k jarním hodnotám.

"Po předešlých mrazech přinese rychlé oteplení nebezpečí tvorby ledovky. Srážky očekáváme na teplé frontě hlavně v neděli," očekávají meteorologové. Klouzat by silnice a chodníky měly zejména na Moravě a ve Slezsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám