Hlavní obsah

Literární dárky pro potěchu ducha

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejednoho z nás potěší, když pod stromečkem najde dobrou knihu. S výběrem nám mohou pomoci tipy, které pro nás připravil redaktor kulturní rubriky Práva a spisovatel František Cinger.

Foto: Profimedia.cz

Literární dárek potěší

Článek

"České literatuře přeju osvícenější správce této země, kteří by s menší intenzitou pracovali na znesnadnění výroby knih i jejich distribuce pomocí daňové zátěže, jež za pět let vzrostla trojnásobně! A kteří by se rovněž méně věnovali zdokonalování těžko překročitelných podmínek pomáhajících snižovat vzdělanost národa. Českým autorům pak, veden srovnáním s prací jejich kolegů ze světa, větší míru inspirace nejenom vlastními soukromými osudy. A čtenářům koneckonců radost z každé dobré myšlenky i ze skutečnosti, že se k hlasu zkušenějších tvůrců – včetně našich klasiků – přidávají spisovatelé nových generací". František Cinger

Orhan Pamuk: Černá kniha

Román považovaný za špičku díla tureckého nositele Nobelovy ceny nabízí cestu advokáta Galipa do minulosti, v níž pátrá po své zmizelé ženě Rüye a nevlastním bratru Celâlovi, novináři, jehož sloupky o Istanbulu a jeho historii tvoří důležitou součást bohaté románové koláže spojující postupy evropského stylu s kouzlem islámské mystické literatury. (Argo, přeložil Petr Kučera, 534 stran, 398 Kč)

Inka, Markéta a Petr Urbanovi: Pohádky o Pořádníčkovi

Pohádkový příběh rodiny známého kreslíře a humoristy vypráví o lesním skřítkovi Pořádníčkovi, jemuž děti ze školky z malého města Hříbečkova obnovily jeho kouzelnickou sílu. A on jim pak pomáhá vyřešit problémy a zbavit je starostí, které se mohou dospělým zdát nedůležité, ale dětskou duši zatěžují, až bolí, ouvej, moc a moc. (Pivrncova jedenáctka, s.r.o., 100 stran, 249 Kč)

Eva Gabrielssonová, Marie-Francoise Colombainová: Milénium, Stieg a já

Eva Gabrielssonová, po dvaatřicet let partnerka Stiega Larssona, podává svědectví o tom, že jeho bestseller Milénium o trvajícím stínu nacistické minulosti je alegorie nikdy nekončícího zápasu za mravnost a spravedlnost. Je to zpověď o vztahu od jeho mládí po předčasnou smrt vypovídající i o boji družky, nikoli zákonné manželky, přicházející o veškeré dědictví. (Host, přeložil Marek Sečkař, 178 stran, 229 Kč)

Stanley Bradley: Lexikon moderní psychotroniky

Důležitost sebepoznání a využití všech svých schopností nabízí pětidílný komplet vyprávění Stanleyho Bradleyho, vlastním jménem Stanislava Brázdy. Ve virtuálním domě své osobnosti se může člověk poučit, jak odhalit kořeny obtíží v životě. A následně se dozvědět, co udělat pro relaxaci, dobré vztahy i sex, pro poznání zdravotního stavu i předvídání vlastní budoucnosti. (kodava.cz & DVD DiDact, 5 DVD po 349 Kč)

First edition eReading.cz

První čtečka z EU, která díky české firmě umožňuje pomocí WiFi připojení stahovat ukázky a kupovat knihy bez použití pevných či dalších PC zařízení. Čtenář tak získal možnost, kterou poskytují Kindle WiFi, B Nook WiFi nebo Samsung Galaxy Tab WiFi. Využití je však bez omezení možností nákupu i čtení a přesahuje zájem jen o vlastní e-knihovnu. (eReading.cz, 3499 Kč bonusy za 1094 Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na vánoční filmové dárky

Nevíte, čím byste své milé letos potěšili? Chcete blízké obdarovat filmem, u kterého byste se mohli společně pobavit, posmutnit, nebo jen odpočinout? Nabízíme...

Dárky vonící divadlem

Radost pod vánočním stromečkem jistě udělají vstupenky na vybrané divadelní představení. Ale s divadlem souvisí i knižní publikace, které pro čtenáře vybrala...

Výběr článků

Načítám