Hlavní obsah

Kněz Zbigniew Czendlik varuje: vánoční charity nám všem ubližují

Novinky, David Zápal
Praha

Asi nejznámější český duchovní Zbigniew Czendlik, jenž se pravidelně objevuje po boku Lucie Bílé i mnoha dalších celebrit, si pro svou laskavost získal spoustu fanoušků i mezi nevěřícími. Blížící se vánoční svátky mu ale přidělávají vrásky na čele. „Většina vánočních charit pro děti z dětských domovů ničemu nepomáhá, spíš škodí a slouží pro zviditelnění jejich organizátorů,“ zlobí se.

Foto: Michaela Feureislová

Zbigniew Czendlik

Článek

Mezi katolickými knězi je lanškrounský děkan Zbigniew Czendlik hotovým zjevením. Rád se pěkně obléká, kouří a neodepře si skleničku. Nechybí mu ale srdce, humor i laskavost. Tu však odhazuje ve chvíli, kdy se rozpovídá o nejrůznějších předvánočních sbírkách pro opuštěné děti.

Foto: Michaela Feureislová

Zbygniew Czendlik

„Spoustě pořadatelů těch akcí nejde o pomoc, ale o zviditelňování jich samých. A lidé si nějakou tou pětistovkou prakticky kupují odpustky. Advent a Vánoce jsou zneužívány pro prezentaci toho, jak jsme dobří, hodní a skvělí. To není dobrá cesta. Vyjdete z metra, a už na vás někdo útočí prodejem plyšáků či obrázků. Je to nepříjemné a překročili jsme tím hranici určitého vkusu. Na seniory či na bezdomovce, kteří jsou přitom jasným symbolem Vánoc, neboť Ježíš se také narodil v chlévě coby chlapec bez domova, se zapomíná, protože nevzbuzují tolik emocí, jako malé plačící dítě,“ kritizuje otevřeně Zbigniew Czendlik předvánoční boom štědrosti.

Foto: Hermína

Anna K. a Zbygniew Czendlik.

Sám navrhuje řešení, jak děti bez domova nejlépe obdarovat. „Mnohé mají problémy ve škole. Proč jim tedy nezaplatit doučování? Nebo jim nekoupit výtvarné pomůcky či hudební nástroje? A úplně nejlepší by bylo vzít je na Vánoce v rámci hostitelství domů, aby poznaly, jak to funguje v normální rodině. Hračky posílejme do zemí třetího světa nebo jimi obdarujme děti ze sociálně slabých rodin ve svém okolí, kterým nechybí láska, ale hračka by je potěšila. Paradoxní je, že tyto děti nedosáhnou ani na polovinu peněz, které stát vynakládá na děti z dětského domova,“ domnívá se duchovní, podle kterého je nejlepší věnovat se pomoci lidem v našem nejbližším okolí.

A jak bude trávit Štědrý večer? „Večeři si dám u známých už v poledne. A večer budu sám. Nemusel bych být, ale vyjadřuji tím určitou solidaritu s lidmi, kteří jsou sami, protože je někdo opustil, nebo zůstali opuštěni. Navíc jsem ve stresu před půlnoční mší. Cítím zodpovědnost za to, aby se lidé o půlnoci cítili v kostele dobře a odcházeli z něj s úsměvem. Sounáležitost lidí během Vánoc vyvažuje onu komerci. Během svátků jsme vlídnější, přívětivější a víc se usmíváme. Atmosféra Vánoc mě proto velmi silně ovlivňuje,“ dodal Zbigniew Czendlik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám