Hlavní obsah

K Vánocům patří dobré skutky. Sociálně slabší si pochutnali na tříchodové večeři

– Praha
Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Přestože většina obchodních domů na Štědrý den zavřela už v poledne, na pražském Chodově přípravy na Vánoce teprve vrcholily. Byla zde uspořádána velkolepá štědrovečerní hostina pro lidi, kteří by jinak zůstali v tento večer sami a nejspíš i bez večeře.

K Vánocům patří dobré skutky. Sociálně vyloučení si pochutnali na tříchodové večeřiVideo: Westfield Chodov

 
Článek

Matky-samoživitelky, lidé s handicapem, bez domova, senioři z domova důchodců nebo děti z dětských domovů. Na ty všechny letos už počtvrté ve Westfieldu Chodov čekalo tradiční štědrovečerní tříchodové menu s rybí polévkou a kaprem, doprovázené jazzovým vystoupením rytmické sekce Českého národního symfonického orchestru pod vedením Lukáše Chejna.

Dvojice v Brně strávila kvůli krádeži bot Štědrý den v cele

Krimi

Hosté se mohli těšit i na překvapení v podobě návštěvy oblíbených celebrit. V minulých letech se na večeři zastavila například spisovatelka Halina Pawlowská, muzikáloví zpěváci Roman a Petra Vojtkovi či herec Vladimír Kratina. Letos se na akci objevil například Patrik Hezucký nebo Honza Dědek.

„S tradicí štědrovečerních komunitních setkání jsme začali už v roce 2018, kdy jsme v našem slavnostně nazdobeném centru přivítali lidi, kteří se cítí osaměle nebo si z různých důvodů nemohou užít Vánoce podle svých představ,“ vysvětlila Petra Valentová, marketingová manažerka Westfieldu Chodov.

Foto: Westfield Chodov

Lidé si pochutnali na tříchodové večeři.

„Já jsem opravdu nadšená z tohoto večera. Jsem na synka sama a rozhodně bych si nemohla dovolit mu udělat tak krásné Vánoce s tak bohatou večeří,“ radovala se jedna z účastnic.

„Žiju na ulici už hodně dlouho a tyto chvíle bývají o samotě opravdu smutné, tohle je úžasná akce, kde se nejen dobře najím, ale také si mohu popovídat s milými lidmi,“ usmíval se muž bez domova.

Kvůli nepovedenému porodu měla skončit v ústavu. Dnes handicapovaná právnička pomáhá ostatním

Zdraví

„Téma samoty je dnes navíc ještě palčivější než v minulosti. Pandemie ovlivnila i loňský ročník našeho štědrovečerního setkání, kdy jsme alespoň doručili dárky hostům přímo domů. Letos jsme se o to víc těšili, že za pomoci neziskových organizací a externích partnerů jsme mohli hosty přivítat opět přímo v centru. Podmínkou účasti bylo platné očkování či prodělaná nemoc,“ dodala Valentová.

Foto: Westfield Chodov

O dárky bylo také postaráno.

Na organizaci akce spolupracují také neziskové organizace FOD Klokánek Láskova, Fokus Praha, Klub vozíčkářů Petýrkova a obecně prospěšná společnost Mezi námi.

Reklama

Výběr článků

Načítám