Hlavní obsah

Dárek na poslední chvíli? Vyrobte si ho doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce potěší dárek od srdce a ten, který je ručně dělaný. Zbývá-li nám k jeho zhotovení málo času, musíme si vystačit s dobrým nápadem a věcmi, které najdeme doma, v dílně, garáži nebo zakoupíme v papírnictví. Nechte se inspirovat!

Foto: Fler

Papírové ozdoby jsou letos trendovou záležitostí. Obohatíme-li je třpytkami a korálky, mohou směle konkurovat tradičním dekoracím.

Článek

Originální květináče

Vánoční hvězda i jiná květina se budou vyjímat v plastovém či keramickém květináči s veselými motivy. Květináče také můžeme naplnit sladkostmi, sušeným ovocem s oříšky a dárek pod stromeček je na světě!

Květináč nejprve plochým štětcem natřeme dvěma vrstvami bílé, vodou ředitelné matné barvy s univerzálním použitím. To znamená, že je určená k novým i renovačním vrchním nátěrům kovu, dřeva, PVC, betonu, omítek a dalších materiálů v interiéru.

Vrstvy natíráme s odstupem alespoň čtyř hodin. Jakmile nátěr zcela zaschne, pustíme se do detailů jemným štětcem.

Foto: Balakryl

Vlastnoručně omalovaný květináč poslouží sukulentům, vánoční hvězdě, obstojí jako dárkový košík na pamlsky.

Z květináče např. uděláme hlavu sněhuláka, pomalujeme ho oblíbenými vánočními motivy, jako jsou sobi, andělé, sněhové vločky nebo větvička cesmíny, opatříme puntíky, abstraktními vzory.

Tipy na vánoční dárky pro domácí mazlíčky

Vánoce

Domeček pro trpaslíky

Výrobou domečku ve tvaru stromu se zabaví dospělí i děti. Potřebujeme jen překližku nebo lepenku, štětec, univerzální barvy, klacíky a další přírodniny.

Z materiálu vyřežeme tři nepravidelné, různě velké kruhy. Z obou stran je opatříme barvou v rozestupu čtyř hodin. Až desky zaschnou, sestavíme z nich a z předem seříznutých klacíků domeček. Začneme největším kruhem, na něj přilepíme klacíky a vytvoříme další patra.

Foto: Balakryl

Obyvateli domu se mohou stát dřevěné figurky, postavičky z lega, z čokoládového vajíčka nebo malé hračky, porcelánové i látkové figurky.

Pak už zbývá trpasličí domeček řádně zabydlet. Do jedné z destiček navrtáme dírky, provlékneme jimi provázek a zavěsíme houpačku. Z přírodnin nebo zbylých kusů látek mohou děti do domečku vyrobit koberec nebo nábytek.

Papírové ozdoby

Láká vás věnovat někomu vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace? Tvořivé balíčky od značky Hanblaho jsou to pravé pro všechny, kdo rádi stříhají, lepí, dokreslují a zdobí.

Foto: Fler

Zdobit nemusíme jen stromek. S různými svítidly to bude hvězdám na podkrovním trámu slušet celý rok.

Ve vánočním balíčku najdeme šestnáct výřezů stromečků, dvanáct výřezů hvězdiček, zlatý provázek, barevné samolepicí korálky a perličky, zlatý popisovač i lepidlo se třpytkami.

Tipy na dárky pro milovníky moderní techniky

Vánoce

Drobnosti nejen ze zlata

Syntetickými barvami ve spreji docílíme kovového efektu u předmětů ze dřeva, tvrdých plastů i keramiky. Vysoce lesklý metalický lak vzbuzuje dojem skutečného pokovení, takže dodá zlatý efekt třeba šiškám sesbíraným v lese, lískovým a vlašským ořechům, šnečím ulitám, oblázkům a dalším drobným přírodninám nebo mušlím, které jsme přivezli z dovolené u moře.

Foto: Primalex

Šneci se ocitali na štědrovečerní tabuli už v dobách první republiky. Jejich pozlacené ulity vypadají hezky na stromku i vánočním věnci.

Chceme-li vyrobit šperk, opatrně vyvrtáme do sprejem obarvené mušle otvor a přívěsek na kožené šňůrce či sametové stužce je hotov! Během chvilky sprejem oživíme keramické květináče, plastové hrnky nebo dřevěné židle, přes šablonu nastříkáme na dřevěné prkénko zajímavý obraz.

Aplikaci barev ve spreji zvládne každý, důležité jsou ochranné rukavice a papírem nebo fólií chráněná pracovní plocha. Bonusem je rychlé schnutí barev.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace na vánoční dárky pro muže

Vánoce se blíží mílovými kroky a je tedy nejvyšší čas dokoupit dárky pod stromeček. Tentokrát jsme pro vás připravili hned několik tipů pro mužské polovičky....

Jste připraveni na čas dárků? Inspirujte se!

Vánoční svátky se nezadržitelně blíží. I když je již podruhé ovlivní pandemie koronaviru, v tradičních zvycích se pro většinu lidí nic nemění. Dárky pro naše...

Výběr článků

Načítám