Hlavní obsah

Co mají společného císařovna Sissi a zpěvák Ricky Martin? Jsou to štědrodenní děti

Novinky, Andrea Zunová

Pro dnešní děti snad neexistuje smolnější datum narození, než je 24. prosinec. Narozeniny jim totiž splývají s Vánoci – a ať se to komu líbí nebo ne, dvojnásobné množství dárků většinou prostě nedostanou. Asi jen chabou útěchou jim bude fakt, že úplně stejně – alespoň teoreticky – na tom byla i celá řada známých osobností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Seznam tzv. štědrodenních dětí můžeme začít anglickým chemikem Jamesem Prescottem Joulem, jehož tepelné zákony dodnes trápí nejednoho školáka. Ten se narodil roku 1818. V roce 1837 přišla na svět Alžběta Bavorská – manželka císaře Františka Josefa I., kterou většina lidí zná pod přezdívkou Sissi.

Foto: Profimedia.cz

Legendární císařovna Alžběta Bavorská. Všichni ji poznali podle krásných dlouhých vlasů a štíhlé figury

24. prosince 1868 se narodil Emanuel Lasker – muž, který nejdéle v historii, skoro 27 let, držel titul šachového mistra světa. Na trůn usedl v 26 letech a až ve dvaapadesáti (v roce 1921) ho porazil legendární Kubánec Capablanca.

Foto: Profimedia.cz

Emanuel Lasker

V prvních dvaceti letech 20. století přišli na svět také dva významní Češi. Na Štědrý den roku 1917 se v Hranicích na Moravě narodil spisovatel, scenárista a režisér Jiří Brdečka, jehož filmy Limonádový Joe nebo Adéla ještě nevečeřela baví spolehlivě diváky i skoro půl století po svém vzniku. O tři roky později se pak ve Štramberku narodil známý cestovatel a novinář Jiří Hanzelka.

Foto: genedeitchcredits.com

Jiří Brdečka

Foto: www.kampocesku.cz

Jiří Hanzelka

Další tři slavní „štědrodenní rodáci“ jsou Američané. V roce 1905 se narodil milionář, finanční magnát, filmař a letec Howard Hughes, o jehož životě vypráví film režiséra Martina Scorseseho Letec ověnčený pěti Oscary. Hughese v něm skvěle zahrál Leonardo DiCaprio.

Foto: Profimedia.cz

Howard Hughes

Roku 1922 se narodila herečka Ava Gardner, známá u nás například z filmu Přejezd Kassandra. Shodou okolností to byla právě ona, kdo ve filmu Mayerling ztvárnil roli císařovny Sissi.

Foto: Profimedia.cz

Ava Gardner

Konečně v roce 1923 se narodil americký generál George Patton, jehož vojáci za 2. světové války osvobodili západní část Československa včetně Plzně.

Za zmínku stojí ještě dva představitelé pop-kultury narození 24. prosince. Roku 1971 se narodil idol mnoha děvčat, portorikánský zpěvák Ricky Martin a o dva roky později americká spisovatelka Stephenie Meyerová, autorka čtenářsky nesmírně úspěšné tetralogie Svítání.

Foto: Profimedia.cz

Ricki Martin

Foto: Profimedia.cz

Stephenie Meyer

Úplně na závěr jsme si nechali rodáka z roku 1798, polského národního básníka a spisovatele Adama Mickiewicze.

Foto: Profimedia.cz

Adam Mickiewicz

Podle teorie, že děti narozené na Štědrý den jsou ochuzené o část dárků, by totiž Mickiewicz byl hned dvojitý smolař. Do jednoho dne by se mu totiž sešly nejen Vánoce a narozeniny, ale podle dnešního kalendáře také svátek!

Reklama

Související témata:

Související články

Stoupá zájem o vánoční pobyt v lázních

O vánoční pobyty v lázních nebo o dárkové poukázky na některé z procedur je rok od roku větší zájem. Zpravodajům Práva to potvrdili prakticky ve všech...

Výběr článků

Načítám