Hlavní obsah

Češi chodí stále častěji na štědrovečerní večeři do restaurací

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před nedávnem by si štědrovečerní večeři dal v restauraci málokdo. Dnes se tento trend mění. Kromě single jedinců si je stále častěji začínají dopřávat celé rodiny. Jak ukázal průzkum gastronomického průvodce Restu, restaurace na tento čas oproti loňsku zaznamenaly 50% nárůst rezervací.

Foto: Profimedia.cz

Štědrovečerní večeře v restauraci

Článek

V nabídce restaurací je česká rybí klasika, kterou stále častěji doplňuje i prvorepublikové šnečí menu nebo naopak zcela netradiční asijské pokrmy.

Nejvíce lidí vyráží do restaurací během svátků v Praze. Kromě sociodemografického vlivu místních obyvatel má na konečné číslo dopad i stále rostoucí počet turistů, kteří si chtějí dopřát sváteční večeři v dobré restauraci.

Lidé také již tolik nešetří a dopřávají si větší luxus, což se odráží i ve výši průměrné útraty. I proto tři čtvrtiny vánočních rezervací míří do restaurací ve vyšším cenovém segmentu, kde se utratí více než 600 Kč na osobu.

O svátcích má tak v Praze otevřeno každá třetí restaurace, v Brně každá čtvrtá.

Kam na štědrovečerní večeři v Praze a Brně

V hlavním městě můžete zavítat například na Vinohrady do belgické restaurace Bruxx, kde přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat hostům vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem.

Vánoční menu bude servírovat také Kalina Kampa, mimo staročeské vánoční rybí polévky nabízí šneky hned ve třech variantách – po pražsku, po burgundsku nebo s omáčkou Bérnaise.

Pokud nedáte dopustit na tradici, navštivte restauraci Pod Zámkem. V romantickém zámeckém prostředí si vychutnáte tradičního houbového kubu, rybí polévku a smaženého kapra bez kosti s bramborovým salátem.

Láká vás něco exotičtějšího? Udělejte si rezervaci v restauraci Sia. Je to jediné místo v Praze, kde si můžete dát pravou pekingskou kachnu. Složitá příprava jednoho z nejslavnějších čínských receptů trvá dva dny. Kuchyni velí šéfkuchař Jiří Štift patřící k největším znalcům asijské gastronomie v České republice.

V moravské metropoli bude otevřena například designová restaurace Signature, kde servírují dvojí menu. Jedno české se šnečím tartiflette, rybí polévkou a smaženým kaprem a jedno odvážnější, které nabízí marinovaného sivena, humrový bisque a jehněčí hřbet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám