Hlavní obsah

Adventní věnec může být stylovou vánoční dekorací

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejkrásnější svátky roku začínají adventem, obdobím čtyř týdnů před Štědrým dnem. Je dobou příprav. Tento čas vychází z biblického příběhu o putování Marie a Josefa do Betléma, které jim trvalo právě čtyři týdny.

Foto: Jiří Antal, Právo

Okraje jsou vytvořeny z vybělených listů. Nechybí čtyři svíčky a bohatá zdobení pomocí větviček různých jehličnanů, šišek, skořice a zázvoru, skleněných vánočních ozdob a perliček na stříbrném drátku.

Článek

První adventní neděli zapálíme jednu ze čtyř svíček na adventním věnci (ta letošní připadla na 28. listopad) a o každé následující neděli - bronzové, stříbrné a zlaté - jednu přidáme.

Foto: Jiří Antal, Právo

V tomto případě jsou věnce kombinovány a doplněny slaměnkami a snopečky stébel svázanými mašlí. Svíčky jsou umístěny do kovových misek (víčka od kečupu).

Postupně se z adventního věnce stává krásná vánoční dekorace. Nepoužívají se jen přírodní materiály, ale i sklo, kov, keramika. Také svíčky mohou být různě barevné, různých tvarů a velikostí a mnohdy nejsou na věnci ani rovnoměrně rozestaveny nebo je jich dokonce jiný počet.

Foto: Jiří Antal, Právo

Do mechového základu jsou upevněny svíčky a mašle. Dekoraci dále tvoří šišky, skořice, křížaly, půlky ořechů z ořešáku černého.

Základem věnců je klasický slaměný kruh, který si můžeme v několika velikostech zakoupit, nebo zhotovit sami. Nemáme-li po ruce slámu, můžeme do kruhu vytvarovat třeba potřebné množství např. novin. Kruh pak začistíme obtočením pruhu jednobarevné látky nebo papíru. Pak přikládáme střechovitě menší větvičky jehličnanů a připevňujeme provázkem nebo tenkým drátkem.

Foto: Jiří Antal, Právo

Věneček laděný do červené barvy. Na větvičky z tisu jsou přilepeny hvězdičky badyánu, žaludy, lískové oříšky a půlky ořechů z ořešáku černého.

Svíčky připevníme do základu věnce pevnějším drátkem, který jsme nejdříve zapíchli dospodu svíček. Také mašle připíchneme drátkem. Většinu ostatních dekorací přilepíme tavnou pistolí.

Foto: Jiří Antal, Právo

Věnec z větviček zdobí svíčky v kovových kalíšcích, svazečky jehlic, suché květy a tenké plátky ze silnější větvičky.

Originálním řešením je věnec vytvořený z krátkých větviček. Spojovány jsou tenkými hřebíčky nebo sponkovačkou. Výroba je pracnější, ale výsledek je velmi pěkný. Vybíráme větvičky s pěkně vybarvenou kůrou.

Mechové polštářky nepatří k častým, ale působí velmi pěkně. Tvoří se tak, že se na slaměný základ připevňují kousky mechu navázané na drátek. Dalším typem věnce, kde se obejdeme bez větviček z jehličnanů, je tento. Slaměný základ je pokryt různými ořechy nebo jejich skořápkami, kaštany, šiškami, peckami apod. Jednotlivé druhy můžeme kombinovat, nebo použít jen jediný.

Rady & tipy

  • Jakmile zapálíte svíčky na adventním věnci, v klidu se posaďte, udělejte si pohodlí a věnujte se záři jejich plamínků. Dbejte ale vždy na bezpečnost a nikdy neodcházejte od zapálených svíček.
  • Dekoracemi nemusí být přímo věnce, ale velmi dobře plní stejnou úlohu. Základ tvoří aranžovací hmota vytvarovaná do čtverce.

Reklama

Související články

Elegantní dekorace pro sváteční čas

Už zase slavíme nejkrásnější svátky v roce! U vkusně prostřeného stolu se spoustou milých dekorací a v neopakovatelné atmosféře. Pro tuto výjimečnou...

Výběr článků

Načítám